Pomoć Bosni i Hercegovini u otkrivanju prihoda od kriminala

Najveći broj krivičnih djela je počinjen radi sticanja profita, a najbolji način da se oštete počinioci takvih krivičnih djela jeste da im se taj profit oduzme. Na taj način se najefikasnije sprečava ubacivanje nelegalnih prihoda u legalne tokove novca i istovremeno osnažuje očuvanje principa vladavine prava, na način da se prihodi od kriminalnih aktivnosti ne mogu zadržati.
 
Različite tehnike i metode koje se primjenjuju u praksi da bi se poboljšao učinak finansijskih istraga, razmatrane su na dvodnevnoj radionici, koja je okončana 8. oktobra 2013. godine u Brčkom u organizaciji Projekta EU podrška provedbi zakona. Učesnici – policijski istražitelji, tužioci, sudije, službenici  poreske administracije i finansijske policije detaljnije su se upoznali s funkcionisanjem Ureda za oduzimanje imovine u EU, kao i modelima upravljanja oduzetom imovinom.

„Finansijske istrage usmjerene na otkrivanje, zapljenu i oduzimanje prihoda od kriminala moraju biti sastavni dio odlučne borbe protiv organizovanog kriminala“, kaže Desi Gotskova, iz bugarske Komisije za oduzimanje imovine i bivši stručnjak EUROPOL-a, dodavši: „Potrebne su nam i efikasne strukture za povrat imovine“.

Borba protiv sofisticiranih kriminalnih aktivnosti zahtijeva stalnu nadogradnju sistema, postupaka i zakona koji će omogućiti blisku saradnju. Također, pošto je prihode od kriminalnih aktivnosti moguće brzo transferirati izvan granica jedne države, potrebno je uspostaviti dobro razvijene mehanizme međunarodne saradnje. U tom smislu, nedavno je napravljen iskorak pozivom na usklađivanje zakona na četiri zakonodavna nivoa u BiH.

„Usklađivanje pravnih propisa će zaustaviti nedosljednu primjenu procedura za finansijske istrage i oduzimanje nelegalno stečene imovine u BiH.  Nadalje, uklonit će prepreke za saradnju između policije, tužilaca i sudija i proširiti međunarodnu saradnju,“ izjavio je Aleksander Jevšek, dugoročno angažovani ekspert na projektu.

Dok odgovarajuće strukture usvajaju ove standarde, Projekat će biti fokusiran na jačanje operativnih kapaciteta policije, tužilaštava i sudova u oblasti oduzimanja nelegalno stečene imovine. Razmjena znanja i iskustva u ovoj važnoj oblasti će pomoći bh. institucijama da razviju odgovarajuće strukture i dalje poboljšaju unutrašnju i međunarodnu saradnju kako bi se osiguralo da počinioci krivičnih djela ne budu uvjereni da će zadržati prihode od nelegalnih aktivnosti.

Projekat „EU podrška provedbi zakona“ finansira Evropska unija u iznosu od 7 miliona eura, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Projekat je započeo  2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. godine. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta.

Europa.ba