Jačanje veza između univerzitetâ i kompanija donosi koristi

Konferencija “Izgradnja inovacijskih partnerstava: ‘Research-to-Business’ – R2B”, se održala danas u Zenici (istovremeno sa sajmom “Zenički privredni susreti – ZEPS”).  

Cilje ovog događaja je da okupi predstavnike laboratorija i kompanija iz oblasti drvoprerade i proizvodnje i prerade materijala, te im omogući da se predstave i upoznaju radi povezivanja s potencijalnim partnerima, kako bi ostvarili saradnju na području inovacija. Očekujemo da će ovi susreti voditi zajedničkim istraživanjima, razvoju i testiranju novih tehnologija, proizvoda i usluga.

Konferencija je organizovana u okviru projekta “Institucionalni razvoj
kapaciteta tri inovacijska centra i istraživačkog sektora u Bosni i
Hercegovini – INOVO”, koji finansira EU.

„Ovaj događaj je jedinstven jer spajamo lokalne istraživače sa lokalnim poslovnim ljudima, druga dimenzija je da se potrebe kompanija susreću sa mogućnostima istraživača, a naposlijetku dajemo doprinos ekonomskom razvoju sa inovacijom kao alatom ka povećanju konkurentnosti“, izjavio je Kastytis Gečas, vođa INOVO tima.

Jačanje veza između univerzitetskog znanja i potreba kompanija donijet će koristi ne samo privredi lokalne zajednice već cijele zemlje.

Organizatori:
– Centar za inovativnost i preduzetništvo (CIP) Univerziteta u Zenici (UNZE)
– Biznis Servis Centar (BSC) Vlade ZDK
– Privredna komora ZDK
– Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna Bosna – REZ
– Lokalna razvojna agencija – ZEDA

Europa.ba