EU-Bosna i Hercegovina: 3. sastanak Dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja

 


Predstavnici Evropske komisije i lideri iz Bosne i Hercegovine će se susresti sutra, 1. oktobra, u Briselu, na trećem sastanku Dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja. Sastankom će predsjedati komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle, a pozvani su lideri iz Bosne i Hercegovine, te predstavnici Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.


Cilj sastanka je rješavanje tri goruća pitanja u vezi sa procesom pristupanja Bosne i Hercegovine: implementacija presude u slučaju Sejdić i Finci, uspostavljanje mehanizma koordinacije u EU pitanjima i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/Privremenog sporazuma u pogledu članstva Hrvatske u EU.


Sastanak počinje u 9,30 sati i na samom početku je otvoren za snimatelje i fotografe.


Dijalog na visokom nivou je pokrenut u junu 2012. godine, kako bi istakao snažnu i trajnu opredijeljenost Evropske komisije prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Cilj dijaloga je da pomogne Bosni i Hercegovini kako bi napredovala u procesu pristupanja EU. Prvi sastanak Dijaloga na visokom nivou je održan u junu 2012. u Briselu, a drugi u novembru 2012. godine u Sarajevu. 

Europa.ba