Počela konferencija ”Bezbjednosni izazovi u pravosuđu BiH”

Bezbjednost svih aktera u pravosuđu Bosne i Hercegovine tema je današnje konferencije „Bezbjednosni izazovi u pravosuđu Bosne i Hercegovine“, koju organizuju Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici sudske policije iz cijele BiH i međunarodnih organizacija koje sarađuju s njima predstavili su aktuelne projekte koji u središtu imaju bolju bezbjednost svjedoka, tužilaca i sudija i u sudnici i izvan nje. Ovi projekti su od najvećeg značaja zbog ustupanja predmeta ratnog zločina od strane državnog suda entitetskim i kantonalnim sudovima i obezbjeđivanja pravičnog i bezbjednog procesuiranja i donošenja presude u  sudskim predmetima.

Čvrsta vladavina prava i funkcionalno pravosuđe presudni su za sve zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije. U tom kontekstu, nephodno je da krivično-pravni sistem obezbijedi potrebnu podršku i zaštitu kako bi svjedoci mogli slobodno da daju iskaz, ne strahujući za sebe i svoju porodicu. Zaštita svjedoka je složena disciplina koja se brzo razvija i sve zemlje treba da teže ka boljim rješenjima, uče jedne od drugih i unapređuju saradnju. EU je opredijeljena da bude konstruktivan partner Bosne i Hercegovine u tim nastojanjima“, rekao je Holger Šreder (Holger Schroeder), šef operacija Delegacije EU.

„Krajnja odgovornost za odluke u pogledu sloboda, prava i obaveza pojedinaca treba da leži na sudskim organima. Nezavisnost svakog sudije, tužioca, svjedoka ili službenika garantuje vladavinu prava i ljudska prava pojedincima, a cilj je da se u njihovim predmetima odlučuje isključivo na osnovu zakona, dokaza i činjenica, bez neprimjerenog uticaja, prijetnje po bezbjednost ili dobrobit i dignitet. Takođe se obezbjeđuje pristup pravdi pojedincima i zajednicama koje su žrtve krivičnog djela“, rekao je Jurij Afanasijev, stalni koordinator UN u BiH.

„Bilo je situacija kada je VSTS morao da interveniše da bi zaštitio sudije i tužioce koji rade na predmetima terorizma i organizovanog kriminaliteta. Neki se i dalje nalaze pod stalnom policijskom zaštitom. Vjerujem da bezbjednost svih aktera u sudstvu može biti unaprijeđena kroz odgovarajući zakonski okvir“, rekao je Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

„Vladavina prava je temelj svake stabilne i prosperitetne države. Uprkos dugogodišnjim neumornim naporima svih vas, i mnogim drugim pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini, i dalje su prisutni mnogi izazovi. Vlada Sjedinjenih Američkih Država i njeni partneri u EU i UN ulažu u vaš rad i podržavaju ga, i učinićemo sve što je u našoj moći da obezbijedimo sigurno radno okruženje koje pogoduje djelotvornom proceusiranju. Svi želimo da dođe do promjene, ali to podrazumijeva zajednički rad i efikasnu međusobnu komunikaciju“, rekao je Nikolas Hil (Nicholas Hill), otpravnik poslova američke ambasade.

Da biste pročitali govor Holgera Schroedera, šefa Operacija u Delegaciji EU, u cjelosti, kliknite ovdje (na engleskom)

Europa.ba