Putem programa MEDIA, Evropska unija podržava bosanskohercegovačku audio-vizuelnu umjetnost i kulturu

U cilju jačanja, te razvoja i promocije evrospke audio vizuelne umjetnosti, Evropska unija je u januaru 1991. godine pokrenula program MEDIA.

Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u julu postala članica programa MEDIA i time omogućila umjetnicima iz BiH pristup budžetu programa za 2013. godinu. Evropska komisija je još početkom 2012. godine objavila da natjecatelji iz BiH mogu početi podnositi projektne prijedloge. Zahvaljujući toj odluci, Sarajevo Film Festival kao jedan od najznačajnijih evropskih i svakako najznačajniji filmski festival iz BiH dobio je podršku Evropske komisije kroz program MEDIA za 2013. godinu.

Pored SFF-a, još četiri projekta iz BiH su odobrena do sada a do kraja godine se očekuje odobravanje sredstava za još nekoliko projekata.

Program MEDIA daje podršku projektima filma i audio-vizuelne umjetnosti u cilju jačanja razvoja i kvaliteta evropske audio vizuelne forme kroz davanje počasti i pažnje evropskom kulturnom identitetu i naslijeđu, većeg protoka evropskih djela u Evropi ali i dalje, bolje promocije i konkurentnosti evropskog filma, olakšavanje povezivanja i saradnje te samim tim, lakšeg pristupa finansijskim sredstvima i davanja podrške razvoju i upotrebi digitalnih tehnologija.

Apliciranje za program MEDIA podrazumijeva ozbiljnu pripremu, jasno definisane ciljeve i strategije za postizanje ciljeva, dok natjecatelji mogu biti producenti, distributeri, agenti prodaje, filmske škole, trening centri, filmski festivali, filmski marketi, kino dvorane i drugi.

Pored programa MEDIA, EU podržava razvoj audiovizuelne umjetnosti u zemljama trećeg svijeta kroz MEDIA MUNDUS program.

Više informacija o programu MEDIA i načinima apliciranja možete naći na http://ec.europa.eu/culture/media/about/index_en.htm

Više informacija i budućnosti finansiranja audio vizuelne umjetnosti u EU kroz program Kreativna Evropa koji će zamijeniti MEDIA program u periodu od 2014. – 20120. godine, više informacija možete naći na http://ec.europa.eu/culture/media/creative-europe/index_en.htm

Europa.ba