EBRD i EU obilježavaju uspješan završetak programa podrške malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini

 


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas obilježavaju uspješan završetak 33-mjesečnog programa pružanja savjetodavne potpore malim i srednjim preduzećima u cijeloj Bosni i Hercegovini.


Program koji je finansirala EU kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2009) u iznosu od 2 miliona eura, je pomogao malim i srednjim preduzećima da razviju alate i know-how za inovacije, privuku finasijska sredstva i znanja, te da postanu poslovni lideri. Osim podrške pojedinačnim preduzećima, program je pomogao unapređenje konkurentnost i produktivnost bosanskohercegovačkog privatnog sektora.


Evropska unija pruža podršku radu malom biznisu  u Bosni i Hercegovini od 1996. godine, u iznos od gotovo 3.5 milijuna eura.


“Razvoj privatnog sektora putem malih i srednjih poduzeća je važan prioritet Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Ali je također važno doprijeti do poduzetnika koji su možda marginalizirani po osnovu spola, invalidnosti ili čak geografske lokacije.” rekao je Martin Schieder, šef Odjela operacija za gospodarski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse u BiH u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.


EBRD tim podrške malom biznisu (SBS tim) povezuje kompanije s lokalnim konsultantima i međunarodnim savjetnicima čije znanje pomaže postavljanju temelja održivih i inovativnih kompanija.


Rezultati su impresivni, 78% podržanih preduyeća je zabilježilo porast prihoda u toku odvijanja projekta. Program je također napravio važan doprinos u otvaranju novih radnih mjesta, s prosječnim povećanjem zaposlenosti u potpomognutim poduzećima za više od 20%.


“Mala preduzeća u Bosni i Hercegovini se suočavaju s mnogim izazovima, od ograničenog pristupa vanjskom finansiranju, do operativnih i upravljačkih ograničenja koja im onemogučavaju da u potpunosti pristupe svim potencijalima tržišta. Ako žele da rastu, često im se mora omogućiti pristup stručnim znanjima, kao i finansijama.” rekao je Libor Krkoska, šef Predstavničkog ureda EBRD-a u Sarajevu.


Pored pružanja savjetodavne podrške, EBRD je uložila više od 1.5 milijardu eura u bosanskohercegovačku ekonomiju. Više od četvrtine tih sredstava otišlo je za potporu malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini, kako direktno tako i putem kreditnih linija usmjerenih kroz lokalne banke

Europa.ba