Nestala lica: napredak ostvaren, ali vlasti u BiH da urade više – EU i ICMP

Pronađeno oko 22.000 nestalih lica pronađeno, 9.000 još uvijek se vodi kao nestalo

Na međunarodni dan nestalih lica, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini / Ured specijalnog predstavnika EU i Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) naglašavaju ostvareni napredak iz oblasti koje je potrebno unaprijediti u nastojanjima da se pronađe oko 30.000 lica nestalih u sukobima u Bosni i Hercegovini.   

Nakon bolnog procesa lociranja masovnih grobnica i ekshumacije i utvrđivanja identiteta  posmrtnih ostataka pomoću modernih naučnih metoda, pronađeno je više od 70%, ili 22.000 lica nestalih u sukobima u BiH.

„Globalno, ovo je dostignuće bez presedana. Nigdje u svijetu nije nakon sukoba toliki broj nestalih lica pronađen i identifikovan. To je zajednički uspjeh porodica nestalih, lokalnih vlasti u Bosni i Hercegovini i međunarodne zajednice“, izjavio je ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU / specijalni predstavnik EU u BiH.

Prema riječima Kathryne Bomberger, generalne direktorice ICMP-a, u Bosni i Hercegovini još uvijek nije pronađeno oko 9.000 lica. Bomberger je dodala da je „za budući mir i stabilnost regiona od najvećeg značaja da BiH i druge vlade u regionu zadrže pozornost u svojim nastojanjima da pronađu nestale bez obzira na njihovo porijeklo u pogledu nacije, vjere ili zemlje, na transparentan i odgovoran način“.

EU i ICMP danas ističu nekoliko pitanja koja se moraju riješiti kako bi se ostvario napredak u rješavanju predmeta nestalih lica u BiH i ostvarila prava grupa preživjelih lica.  Među njima su i sljedeća:
 
•    Potrebna je u potpunosti primjeniti Zakon o nestalim licima i osnovati fond za porodice nestalih lica, koji je predviđen zakonom. Iako je Zakon o nestalim licima izrađen 2004. godine, njegovo nesprovođenje negativno je uticalo na prava nekoliko hiljada srodnika nestalih lica. Nesprovođenje određenih aspekata Zakona takođe je priznao i Ustavni sud BiH u najmanje 15 odluka koje se odnose na nestala lica.

•    Iako predviđena tim istim zakonom, centralna evidencija lica nestalih u sukobima nije uspostavljena. Iako je prošle godine ostvaren napredak, Institut za nestala lica i druge institucije treba da ubrzaju uspostavljanje ove evidencije, što će vlastima Bosne i Hercegovine omogućiti da govori jednim glasom o broju i imenima nestalih.

•    Proces procesuiranja odgovornih za ratne zločine i zvjerstva treba ubrzati. Vlasti u BiH, uz pomoć ICMP-a, otvorile su skoro 3.000 masovnih i skrivenih grobnica širom zemlje. Pored toga, preko 14.000 lica je ekshumirano i tačno identifikovano pomoću DNK. Podaci do kojih se došlo u ovom procesu predstavljaju nepobitne dokaze koji se koriste u sudske svrhe i omogućavaju porodicama nestalih pravo na pravdu.

•    Proces revizije 11 mrtvačnica u BiH počeo je ove godine. Ova revizija je neophodna da bi se obezbijedilo identifikovanje svih ekshumiranih posmrtnih ostataka iz proteklih sukoba. ICMP raspolaže podacima na osnovu DNK da su posmrti ostaci preko 2.500 lica koja se vode kao neidentifikovana pohranjeni u ovih 11 mrtvačnica. Uz to, skoro 27.000 srodnika nestalih lica dali su referentne uzorke krvi ICMP-u za 9.000 nestalih lica, koje ICMP ne može da poveže sa posmrtnim ostacima pohranjenim u 11 mrtvačnica. Razloge za to treba da daju vlasti BiH kroz proces brze, transparentne i profesionalne revizije svih mrtvačnica.

Europa.ba