Izjava Evropske komisije u vezi sa pomoći romskoj zajednici u BiH

U vezi sa nedavnim blogom o situaciji Roma u Bosni i Hercegovini, Evropska komisija je izjavila:

“EU je zajedno sa vlastima Bosne i Hercegovine u potpunosti angažovana na poboljšavanju životnih uslova i društvene uključenosti romske zajednice u Bosni i Hercegovini, kroz našu političku posvećenost i finansijsku pomoć.

“Pažljivo pratimo i procjenjujemo politike i aktivnosti koje bh. vlasti preduzimaju u cilju rješavanja problema romske zajednice kroz naš godišnji Izvještaj o napretku i u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja putem sastanaka Prelaznog odbora. Pored seminara o uključenosti Roma održanog u Sarajevu jula 2011, na kojem smo istakli slab napredak BiH u ovoj oblasti, specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, kontinuirano posjećuje regije i opštine u zemlji u cilju podizanja svijesti o izazovima sa kojima se susreću Romi.

“Bosna i Hercegovina implementira četiri akciona plana za Rome u oblsti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zapošljavanja i zdravstva, sufinansirane od strane EU u iznosu od 2,5 miliona eura, koristeći, takođe, i svoja državna sredstva. U okviru IPA 2013 nacionalnog programa, planirani su prateći projekti za implementaciju Akcionih planova u dodatnom iznosu od 2,5 miliona eura. Osim toga, EU finansira regionalni projekt koji podupire integraciju Roma. Uopšteno, EU pruža značajnu finansiju pomoć Bosni i Hercegovini u okviru šireg programa Zaštite ljudskih prava i manjina”.

Europa.ba