Izjava Evropske komisije u vezi sa izvozom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u BiH

Gotovo svi hrvatski poljoprivredni proizvodi životinjskog porijekla ispunjavaju EU standarde o sigurnosti hrane. Što se tiče prethodnih procesa proširenja, prelazni period do kraja 2015.godine, je dogovoren između EU i Hrvatske do kada preostali, određeni broj objekata u Hrvatskoj mora ispuniti standarde EU, npr. određeni proizvođači hrane još uvijek moraju ispuniti određene strukturne uslove. Kao dio ovog prelaznog aranžmana, kompanije o kojima je riječ u Hrvatskoj, ne mogu slati svoje proizvode ostalim državama članicama EU. Proizvodi ovih kompanija mogu biti na hrvatskom tržištu, jer kompanije u potpunosti osiguravaju sigurnost hrane. Ovi proizvodi mogu se izvoziti u treće zemlje, kao što su Bosna i Hercegovina, ukoliko se zemlja odredišta slaže.

Takav uvoz iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu se odvijao i bio je dozvoljen prije ulaska Hrvatske u EU na osnovu bilateralnog sporazuma dvije zemlje. Sporazum je prestao da važi ulaskom Hrvatske u EU.

U skladu sa važećim zakonom u Bosni i Hercegovini, vlasti u zemlji mogu da provjere da li kompanije iz Hrvatske ispunjavaju minimalne standarde jednake onima u Bosni i Hercegovini kako bi se omogućio nastavak uvoza bez rizika po sigurnost hrane. Bosna i Hercegovina ne bi trebala zahtijevati od Hrvatske više standarde od onih koje primjenjuju na svoje potrošače.

S druge strane, svi prehrambeni proizvodi kompanija iz Hrvatske navedeni pod “registar odobrenih objekata koji se bave hranom životinjskog porijekla” trebaju se nastaviti izvoziti u BiH u svakom slučaju.

Napomena urednicima:

1. Za strukturne uslove pogledajte: http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/establishments/establishments-transition-croatia_en.pdf
2. Za registar odobrenih objekata pogledajte: http://www.veterinarstvo.hr/UserDocsImages/HranaZivPod/upisnik%20odobreni%20objekti/19-7-2013,%20WEB.LISTE.odobreni.svi.pdf

Europa.ba