Imenovan prvi šef predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj

Evropska komisija je imenovala ambasadora Branka Baričevića za prvog Šefa predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj. Na dužnost je stupio 1. jula.

Prema tome, dosadašnja Delegacija EU je zatvorena a umjesto nje je otvoreno Predstavništvo Komisije. Ambasador Baričević vodi tim od 18 članova misije.

Uspješni diplomata, g. Baričević je od 2005. bio šef Hrvatske misije pri EU u Briselu. Od ranije je bio u raznim diplomatskim misijama u SAD-u, Kipru i Portugalu. Prije svoje diplomatske karijere bio je ljekar nakon školovanja u Zagrebu, New Yorku i Minhenu.

Do njegove nove pozicije dovelo ga je iskustvo u radu sa evropskim institucijama tokom pregovora za pristupanje Hrvatske EU kao i veliko iskustvo u komunikaciji iz područja EU integracija, politika EU i institucija EU.

Evropska komisija ima predstavništva u svih 28 zemalja članica i regionalne urede u Barseloni, Belfastu, Bonu, Kardifu, Edinburgu, Marseilu, Milanu, Minhenu i Wrocławu. Oni informišu medije i javnost o politikama EU i izvještavaju Evropsku komisiju o značajnom razvoju zemalja. Predstavništva su u nadležnosti potpredsjednice Viviane Reding.

Europa.ba