Zatvaranje Ureda registrara Suda i Tužilaštva BiH

Zatvaranje Ureda registrara je veoma važan korak za pravosuđe Bosne i Hercegovine: pokazuje da zemlja sada mora da preuzme punu odgovornost kako bi se osiguralo nezavisno, djelotvorno i funkcionalno pravosuđe koje radi na borbi protiv nekažnjavanja i garantuje osnovna prava svim građanima Bosne i Hercegovine.

Od svog osnivanja 2004. godine, Ured registrara Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine imao je suštinsku ulogu u pružanju usluga administrativnih, pravnih i zajedničkih poslova kroz usmjeravanje finansijske pomoći međunarodne zajednice ovim institucijama u području ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije te privrednog kriminala.

Ured registrara je dao direktan doprinos jačanju Suda i Tužilaštva BiH kao državnih pravosudnih institucija, između ostalog i angažujući međunarodne sudije i tužioce, kao i druge međunarodne i domaće stručnjake, u okviru ovih institucija.

Ured registrara, pod nadzorom Tranzicijskog vijeća, pružio je pomoć  Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da uspostavi funkcionalne strukture u izuzetno teškom i složenom kontekstu.

Međunarodni donatori – Sjedinjene Američke Države, Evropska unija / Evropska komisija, Velika Britanija, Holandija, Njemačka, Švedska, Norveška, Austrija, Španija, Italija, Švajcarska, Irska, Belgija, Danska, Turska, Luksemburg, Grčka, Poljska, Francuska, Finska i Portugal i Bosna i Hercegovina – obezbijedili su preko 60 miliona eura pomoći pravosuđu u periodu 2004 – 2012, kako bi pomogli da se to i ostvari.  

Ured registrara realizovao je plan za svoju tranziciju ka domaćim institucijama, kao što je predviđeno u drugom Sporazumu o Uredu registrara iz 2006. u skladu sa relevantnim preporukama koje su date u zaključku 2. sjednice Strukturisanog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH održane u novembru 2011. Ured registrara prestao je da obavlja svoje glavne zadatke u decembru 2012.  odlaskom posljednjih članova međunarodnog i domaćeg osoblja, a sada privodi kraju šestomjesečni proces zatvaranja.

Nekoliko zemalja donatora nastaviće da pruža podršku Sudu i Tužilašvu BiH i ostalim pravosudnim institucijama u BiH kroz novu etapu partnerstva sa BiH u obezbjeđivanju efikasnog dijeljenja pravde za građane Bosne i Hercegovine.

Organi vlasti u BiH sada imaju odgovornost da konsoliduju kapacitete i nadograđuju postignute rezultate, preuzmu punu odgovornost i obezbijede dalji rad i Suda i Tužilaštva BiH uz adekvatne ljudske i finansijske resurse. Međunarodni donatori pozivaju nadležne institucije i političare na svim nivoima da zajednički jačaju vladavinu prava u BiH, osiguraju kontinuitet u procesuiranju ratnih zločina, pojačaju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, s ciljem da podrže rad pravosudnih institucija u cijeloj Bosni i Hercegovini, posebno na državnom nivou, suzdržavajući se od bilo kakvih akcija koje potkopavaju ove institucije i unazađuju ostvareni napredak.

Europa.ba