Zajednička izjava OHR-a, OSCE misije u BiH, OSCE predstavnika za slobodu medija, Ambasade SAD i Delegacije EU u BiH/Specijalnog predstavnika EU o RTV taksi i javnom emitovanju u Bosni i Hercegovini

Nedavne izjave javnih zvaničnika u Republici Srpskoj o budućnosti radio-televizijske (RTV) takse u državi izazivaju zabrinutost u vezi sa njihovom posvećenošću pitanjima održivih javnih emitera, nezavisnosti uređivačke politike i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom (EU).

Zakon o Javnom RTV sistemu (JRTS) reguliše pitanja upravljanja i finansiranja tri javna emitera u Bosni i Hercegovini. Zaista vjerujemo da inicijative koje idu ka tome da se ukinu  uspostavljeni mehanizmi finansiranja javnih emitera nisu u skladu sa evropskom perspektivom BiH.  

Glavni fokus treba da bude na formiranju korporativne strukture Javnog RTV sistema BiH, koja je od ključne važnosti za prelazak sa analognog na digitalni zemaljski signal u ovoj državi. To je proces koji će imati uticaja na pristup informacijama za svakog građanina BiH, a koji mora da bude završen do kraja 2014. godine, što predstavlja rok za isključivanje  analognog televizijskog emitovanja koji je odredila Međunarodna unija za telekomunikacije. Pohvaljujemo nedavne korake Upravnog odbora JRTS-a usmjerene ka stvaranju Korporacije i snažno ih podstičemo da završe taj proces.  

U skladu sa zakonom, javni emiteri imaju uređivačku nezavisnost, odgovorni su za predstavljanje raznovrsnih i uravnoteženih programa i treba da djeluju nezavisno od političkih uticaja.

Pitanja od važnosti u vezi sa sadržajem javnih emitera  treba da budu upućena zakonom određenom regulatornom tijelu – Regulatornoj agenciji za komunikacije.  

Profesionalne, nezavisne i nepristrasne medijske institucije predstavljaju jedan od najvažnijih  aspekata uspješnog demokratskog društva i predstavljaju vrijednost koja je od ključne važnosti za naše organizacije. Apelujemo na poštovanje tih principa i konstatujemo da s pažnjom posmatramo sve događaje u vezi sa javnim medijskim institucijama.

Europa.ba