Saradnja u krivičnom pravosuđu: zaštita svjedoka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

Stalno usavršavanje programa za zaštitu svjedoka u svim zemljama zapadnog Balkana je cilj projekta “Saradnja u krivičnom pravosuđu: Zaštita svjedoka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije (WINPRO II)”, vrijednog sedam miliona eura.

Opšti cilj projekta je poboljšanje učinkovitosti i djelotvornosti u borbi protiv tranzicijskog organizovanog i teškog kriminala kao i korupcije. Posebni cilj je jačanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na regionalnom i evropskom nivou kroz jačanje institucionalnih kapaciteta Jedinica za zaštitu svjedoka i drugih relevantnih agencija, da bi se ponudila zaštita svjedocima i saradnicima pravde prije, tokom i nakon suđenja, unutar i van teritorija zemalja korisnica.

Projekat provodi Northern Ireland Co-operation Overseas u partnerstvu sa Ministarstvom pravde Velike Britanije te EUROPOL–om kao saradnikom sa sjedištem u Den Hagu. Ukupna vrijednost projekta, koji će trajati 36 mjeseci, iznosi 7 miliona EUR, koje Evropska unija finansira iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pmoć (IPA 2012).

Šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Severin Strohal izjavio je: “Osigurati svjedočenje uz bezbjednost svjedoka i bez zastrašivanja se ne treba smatrati luksuzom, nego bitnim elementom sudskog procesa. To je od suštinske važnosti za istragu i procesuiranje svih krivičnih djela. Programi zaštite svjedoka Evropske unije igraju važnu ulogu u borbi protiv kriminala, koji podriva ekonomski i politički razvoj”.

Uzimajući u obzir evropsku perspektivu i članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina će morati da pokaže evidenciju o istrazi i procesuiranju slučaja korupcije i organizovanog kriminala. Da bi se ovo postiglo, funkcionisanje Programa zaštite svjedoka će biti od presudnog značaja. Postoji jasna potreba za određenim nivoom usklađenosti različitih nacionalnih programa, unapređenjem kapaciteta jedinica za zaštitu svjedoka, standardizacijom procesa kao što su preseljenje svjedoka i edukacija službenika za zaštitu svjedoka.

Da bi se postigli navedeni ciljevi, glavne aktivnosti projekta su: promocija regionalne i međunarodne saradnje sa državama članicama EU i EUROPOL-om; daljnja harmonizacija nacionalnih pravnih sistema i usklađivanje sa zahtjevima EU; nadogradnja i osnaživanje strukture Jedinica za zaštitu svjedoka kroz razvoj njihovih operativnih i profesionalnih kapaciteta, uključujući integritet, finansijsku samostalnost, poboljšan pristup i korištenje obavještajnih podataka; zaštita svjedoka prije, tokom i nakon suđenja kroz osnaženu međuagencijsku operativnu saradnju na nacionalnom i regionalnom nivou, a posebno kroz jačanje saradnje Jedinica za zaštitu svjedoka sa tužilaštvom i sudom.

Europa.ba