Poboljšavanje i jačanje saradnje između policije i pravosuđa u istragama mjesta zločina

Visoki dužnosnici, profesionalci iz policijskog i sektora pravosuđa,
prisustvovali okruglom stolu u cilju iznalaženja pragmatičnih
rješenja za unapređenje saradnje policije i pravosuđa. Oni su diskutovali o poboljšanju zajedničkog razumijevanja određenih pravnih tumačenja, te građenju snažnijeg
povjerenja i efikasnije komunikacije između različitih agencija za
provedbu zakona, u procesu istrage mjesta počinjenog zločina.

Okrugli sto je održan u okviru projekta „EU podrška provedbi zakona“ koji finansira Evropska unija i u saradnji sa projektom finansiranim od strane švicarske vlade „Jačanje uloge tužilaca u sistemu krivičnog pravosuđa” koji provodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV), te ICITAP programom za BiH.

Učesnici su se fokusirali na definisanje standarda dokaza za postojanje „osnova sumnje“ kao stepena vjerovatnoće izvršenja krivičnog djela, preciziranje kada počinje nadzor tužioca nad radom ovlaštenih službenih lica tokom krivičnih istraga, kao i na definisanje ciljeva istrage te određivanje najboljeg načina  obezbjeđenja dokaza za procesuiranje počinjenog krivičnog djela.

Okrugli sto je iskorišten kako bi se razmotrio i prijedlog nacrta „Instrukcije o postupanju i koordinaciji ovlaštelnih službenih lica i tužilaca u provođenju radnji dokazivanja u toku istrage“, pripremljenog od strane VSTV-a. Projekat EU podrška provedbi zakona, VSTV i ICITAP su analizirali potrebe za pratećom obukom i postigli dogovor o zajedničkom razvoju i organizaciji različitih modula sa ciljem da se policiji i pravosuđu obezbijede znanje i vještine potrebni za uspješno krivično procesuranje.

Projekat „EU podrška provedbi zakona“ za koji je EU obezbijedila  7 miliona eura kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010) je započeo sa provedbom 2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta.

Europa.ba