Izjava Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH povodom pregovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

Delegacija Evropske Unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravlja postignute rezultate pregovora u Zagrebu, održanih 12. juna, između pregovarackih timova Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Parafiranje dva ključna granična ugovora – o graničnim prelazima i pograničnom prometu – jeste važan korak naprijed.

Istovremeno, jučerašnje promptno usvajanje dva pomenuta ugovora na sjednici Vijeća ministara BiH predstavlja još jedan važan korak ka finaliziranju preostalih pitanja o upravljanju granicama između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Stoga, pozivamo članove Predsjedništva BiH da razmatraju dva Ugovora na sljedećoj redovnoj sjednici, u ponedjeljak, 17. juna, i donesu odgovarajuću odluku. Odluka Predsjedništva bi omogućila ministru vanjskih poslova da potpiše dva pomenuta ugovora i Zajedničku izjavu/Interpretativnu notu za prolaz u i iz luke Ploče i kroz teritoriju BiH u Neumu na sljedećem trilaterlanom sastanku na ministarskom nivou između BiH, Hrvatske i Evropske komisije. Sastanak je planiran 19. juna u Briselu.

Potpisivanje, a odmah potom i stupanje na snagu pomenutih ugovora, takođe bi omogućilo specijalne aranžmane o prolazu kroz Ploče, čime bi bilo moguće izvoziti robu životinjskog porijekla koja nije u skladu sa evropskim standardima iz BiH u treće zemlje kroz luku Ploče.

Europa.ba