Promovirani ugovarači projekata drugog poziva IPA prekogranična saradnja BiH-Srbija

U Etno selu Stanišići kod Bijeljine danas je održana svečana konferencija povodom dodjele ugovora za realizaciju projekata iz drugog poziva u okviru IPA Prekograničnog programa Srbija – Bosna i Hercegovina.

Za drugi poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru ovog Programa, spajanjem finansijskih alokacija za 2009, 2010. i 2011. godinu bilo je raspoloživo 4,68 miliona eura.

Nakon provedene procedure, ugovoreno je 16 projekata, od čega u oblasti ekonomskog razvoja četiri, isto toliko u oblasti zaštite životne sredine, dva projekta u domenu socijalne kohezije i šest projekata čija je svrha razmjena ljudi i ideja.

Konferencija je okupila 100 učesnika, među kojima predstavnike partnerskih organizacija, lokalnih zajednica i organizacija građanskog društva iz obje države.

Događaj su organizovali Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, uz pomoć Zajedničkog tehničkog sekretarijata ovog programa i podršku delegacija Evropske unije u BiH i Srbiji.

Objava trećeg poziva za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru IPA Prekograničnog programa Srbija –BiH očekuje se do kraja ove godine.

O Programu IPA CBC BiH-Srbija:

Opšti cilj Programa prekogranične saradnje BiH-Srbija je podrška održivom ekonomskom i društvenom razvoju, kao i razmjeni ideja i akcija koje jačaju saradnju i rješavaju zajedničke izazove u prekograničnim područjima.

Program se realizuje posredstvom poziva za dostavljanje projektnih prijedloga koje zajednički pripremaju i provode partnerske organizacije iz BiH i Srbije. U okviru prvog poziva ovog Programa finansirano je 19 projekata ukupne vrijednosti 2,6 miliona eura.
 
Više informacije o Programu prekogranične saradnje BiH-Srbija na http://www.srb-bih.org

Europa.ba