Međunarodna posmatračka operacija: pripreme za popis stanovništva u BiH u oktobru 2013. odvijaju se prema planu

Međunarodna posmatračka operacija (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini (BiH) 2013. godine ocjenila je stanje priprema za popis. IMO je osnovala Evropska komisija 2012. godine na poziv Vijeća ministara BiH kako bi osigurali da priprema i provedba popisa budu u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.  IMO čine predstavnici: EUROSTAT-a koji predsjedava Upravljačkom grupom, Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje; Vijeća Evrope (CoE), Direkcije Ujedinjenih nacija za statistiku (UNSD), Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE) i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFP).

Nakon 10. ocjene Upravnog odbora sačinjenog od eksperata za popis, koja je sprovedena od  28. do 31. maja, IMO, na čelu sa Pieterom Everaersom, direktorom u EUROSTAT-u odgovornim za statističku saradnju sa zemljama u procesu proširenja, pohvaljen je ostvareni napredak u pripremama popisa na tehničkom nivou.  Uzimajući u obzir dosadašnju tehničku pripremljenost i volju vlasti BiH i zavoda za statistiku, IMO smatra da je BiH spremna da u oktobru 2013. godine izvrši popis.

IMO apeluje na zavode za statistiku da blagovremeno i efikasno  ispune sve preostale pripremne zadatke. IMO naglašava značaj pune i daljnje podrške vlasti BiH uključujući stvaranje povoljne klime za proces popisa i nastavak dobre saradnje između statističkih zavoda.  Isto tako, IMO apeluje na sve političke snage u BiH da daju podršku.

Od svih organa vlasti traži se da se pridržavaju evropskih i međunarodnih standarda u vezi sa svim metodološkim pitanjima popisa. Posebno, IMO preporučuje da se velika pažnja posveti snažnoj i djelotvornoj komponenti komunikacije kako bi se u javnosti obezbijedilo dobro shvatanje popisa i njegovog značaja za buduću izradu socijalnih i ekonomskih politika u BiH.

Lista koja sadrži detaljnije tehničke preporuke IMO-a biće uskoro dostavljena vlastima BiH u okviru izvještaja 10. misije za ocjenu spremnosti popisa.

Pročitaje izjavu IMO-a u vezi sa popisom stanovništva, ovdje

Europa.ba