Zajednička izjava međunarodnih organizacija u BiH povodom Svjetskog dana slobode medija

Zajednička izjava Delegacije EU/Specijalnog predstavnika EU u BiH, Misije OSCE-a u BIH i OHR-a, povodom Svjetskog dana slobode medija:
Povodom 20. godišnjice Svjetskog dana slobode medija, 3. maja 2013., naglašavamo da je situacija u pogledu slobode medija u Bosni i Hercegovini i dalje jedan od bitnih prioriteta međunarodne zajednice. Nezavisne, nepristrasne, održive i profesionalne medijske kuće od vitalnog su značaja za zdravlje svake demokratije i za jačanje položaja građana kada je riječ o uživanju njihovih prava. Odajemo priznanje svim novinarima koji teže tome da obavljaju svoj posao i pod teškim okolnostima, te osuđujemo fizičke, verbalne ili bilo koji drugi vid napada na novinare.   
Učvrščivanje nezavisnosti medija u Bosni i Hercegovini počinje sa ponovnim usredsređivanjem pažnje na nezavisnost cjelokupnog BiH javnog radio-televizijskog sistema i Regulatorne agencije za komunikacije. Kao što to i sam zakon iziskuje, urgiramo na institucije da isprate do kraja usklađivanje entitetskih zakona sa zakonom na državnom nivou, te uspostavu korporacijske strukture sistema javnog emitovanja u BiH. U tom smislu, urgiramo na vlasti da pažljivo razmotre pregled zakona koji je zatražio predstavnik OSCE-a za slobodu medija a u cilju pružanja pomoći BiH u uspostavi medijskog okvira koji omogućava političku i finansijsku nezavisnost javnih emitera i regulatornog tijela.
Također, ohrabrujemo institucije da se ozbiljno pozabave pitanjem digitalizacije kako bi medijima iz BiH omogućili da održavaju korak sa medijima diljem svijeta. 
Evropska unija će i dalje pratiti napredovanje Bosne i Herzegovine ka EU u kontekstu Kopenhagenških kriterija, naročito u pogledu toga u kojoj mjeri zemlja poštuje principe vladavine prava i osigurava profesionalne, nezavisne i nepristrasne medije. Rezultati ove analize biti će objavljeni u narednom Izvještaju o napretku koji će biti objavljen u oktobru ove godine. Misija OSCE-a u saradnji sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija nastavlja se angažovati po ovim pitanjima u cilju promovisanja punog poštivanja obaveza prema OSCE-u u vezi sa slobodom medija. Sjedinjene Američke Države nastavljaju pratiti pitanja koja se tiču slobode medija, između ostalog kroz svoj godišnji Izvještaj o stanju u oblasti poštivanja ljudskih prava, te javno isticati ova pitanja u skladu s tim šta razvoj događaja bude nalagao. OHR nastavlja pratiti dešavanja u ovoj oblasti u smislu poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno koraka koji se poduzimaju na njegovoj provedbi. 
Europa.ba