Poštovanje ljudskih prava: prioritet na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji

Nema više odlaganja rokova za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. Ovo je konačna poruka evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fulea nakon konsultacija sa BiH političkim liderima 11. aprila u Sarajevu i nakon otkazivanja treće runde Dijaloga na visokom nivou. Komesar je naglasio da ne može biti razmatranja o daljim koracima na putu integracije u Evropsku uniju (EU) sve dok se pitanje izborne diskriminacije za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) i Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH ne riješi.

„Odsustvo djelovanja stranačkih lidera u pogledu programa pristupanja EU jasno će podriti proces evropskih integracija BIH i status zemlje kao kredibilnog partnera EU. Još jedni opšti izbori suprotni Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima bili bi takođe neprihvatljivi, ozbiljno bi podrili kredibilitet izabranih organa zemlje. Sa žaljenjem konstatujem da nedostatak iskrenog angažovanja političkih lidera na ukidanju ustavne diskriminacije mnogih građana BIH i usklađivanju zakonskih propisa sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima prije svega šteti građanima države. Podsjećam da su potrebni kredibilni napori na izvršenju presude da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa BIH u potpunosti stupi na snagu.“, rekao je komesar Fule.

Sprovođenje presude Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci prosto je pitanje poštovanja osnovnih ljudskih prava. Kao država članica Vijeća Evrope – nezavisno od veze sa EU – BiH ima obavezu da poštuje prava svojih građana i ovo rješenje je neophodno.

Ostali hitni zadaci koje su precizirani u Mapi puta koju su osmislili BiH politički i institucionalni lideri u junu 2012., takođe čekaju rješenje. Nepostojanje efikasnog mehanizma koordinacije između različitih nivoa vlasti u BiH i nepostojanje Nacionalnog programa integrisanja za BiH su glavna prepreka u procesu evropskih integracija.

Komentarišući proces EU integracija u BiH tokom posjete Brčko Distriktu, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU, Ambasador Piter Sorensen je rekao: „Ovo je izgubljena prilika, nema sporazuma. BiH treba da počne da razmišlja u skladu s vremenom. Nije ‘95. godina. Nije ‘96. godina. Nije ni ‘97., ‘98. ili ‘99. Godina je 2013. Ono o čemu pričamo jeste da se Bosna i Hercegovina tretira kao država, sa svim obavezama koje idu uz taj tretman. Ono što je „na stolu“ je ponuda da BiH postane punopravna članica čim ispuni uslove. Vi i vaši političari odlučujete kad će ti uslovi biti ispunjeni. Nemojte očekivati od nas da mijenjamo vaše političare. Kao što ste vidjeli, spremni smo da pomognemo ako je to potrebno. Ali u konačnici, Bosna i Hercegovina kao suverena država odlučuje da li se želi priključiti Evropskoj uniji.

Europa.ba