Zajednička izjava u vezi sa osnivanjem ad hoc komisije za provođenje postupka imenovanja vijeća regulatorne Agencije za komunikacije (RAK)

Misija OSCE-a u BiH, Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Delegacija EU/ Specijalni predstavnik EU, ambasada SAD-a i Ured visokog predstavnika primaju k znanju jučerašnje imenovanje članova ad hoc komisije za provođenje postupka imenovanja Vijeća RAK-a od strane Vijeća ministara BiH. Snažno potičemo članove komisije da rade na vjerodostojan i  transparentan način da bi priveli kraju posao koji je neophodan da bi RAK ponovno pravilno funkcionirao. Rezultat toga procesa, uključujući parlamentarne faze, mora omogućiti RAK-u da radi u skladu sa pozitivnom međunarodnom praksom i standardima EU – uključujući imenovanja zasnovana na postignutim rezultatima u skladu sa zakonom, a kojima se osigurava politička, financijska i operativna neovisnost RAK-a. 
 
Stanje slobode medija u Bosni i Hercegovini ostaje jedan od važnih prioriteta međunarodne zajednice. Profesionalne, neovisne i nepristrane medijske institucije predstavljaju jedan od najvažnijih aspekata uspješnog demokratskog društva i predstavljaju jednu od ključnih vrijednosti naših organizacija. Apeliramo da se ti principi poštuju i konstatiramo da pomno promatramo sve pravne aktivnosti i postupke imenovanja u vezi sa javnim medijima i regulatornim institucijama. Regulatorna uloga RAK-a je od ključne važnosti za neovisnost i slobodu medija u BiH. Pravni proces imenovanja Vijeća kao njegovog upravljačkog tijela mora biti u skladu sa najvišim standardima.

Europa.ba