U Sarajevu pokrenuta informativna kampanja o regionalnom stambenom zbrinjavanju izbjeglica

Predstavnici Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u Bosni i Hercegovini pozdravljaju pokretanje javne informativne kampanje o stambenom zbrinjavanju izbjeglica u okviru Regionalnog stambenog programa (RHP).


Predstavnici vlada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije održali su zajedničku konferenciju za novinare u Sarajevu, na kojoj su prisutne upoznali sa modalitetima Regionalnog stambenog programa. Ovo je treća ovakva press konferencija, nakon sličnih održanih u Beogradu 6. marta i Zagrebu 13. marta, sa ciljem pružanja sveobuhvatne informacije izbjeglicama, povratnicima i ostalim raseljenim osobama o mogućnostima dobrovoljnog povratka, reintegracije ili lokalne integracije u četiri zemlje, posredstvom Regionalnog stambenog programa. Ovaj petogodišnji program, koji je započeo u januaru 2013. omogućili su svojom velikodušnom podrškom donatori, a naročito Evropska unija.


Nakon sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i prisilnog raseljavanja oko dva miliona osoba u regiji, vlade Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije pokrenule su tzv. Sarajevski proces, regionalnu inicijativu na saradnji radi okončanja dugotrajnog izbjeglištva u regiji, uz podršku međunarodne zajednice, uključujući EU, SAD, UNHCR i OSCE.


Jedan od ključnih rezultata ove saradnje je Regionalni stambeni program, čiji je cilj osiguranje trajnih stambenih rješenja za oko 74.000 najugroženijih raseljenih osoba u četiri zemlje. Program se temelji na dosadašnjim zajedničkim naporima partnerskih zemalja i međunarodne zajednice na osiguranju trajnih stambenih rješenja i garancija za zaštitu prava izbjeglica i raseljenih osoba iz sukoba 1991-1995, kao i raseljenih u Crnoj Gori nakon sukoba na Kosovu 1999. godine.


“Evropska unija pozdravlja ovu kampanju podizanja javne svijesti kao znak predanosti partnerskih zemalja jačanju dobrosusjedskih odnosa i odlučnom pokretanju realizacije Regionalnog stambenog programa, čija je svrha da pomogne preostalim raseljenim osobama da skoro dvadeset godina nakon okončanja balkanskih sukoba žive dostojanstvenijim životom. Evropska unija je jasno pokazala svoju spremnost da pomogne u rješavanju izbjegličkih situacija tako što je donirala oko 90% sredstava koji su dosada obećani za Regionalni stambeni program”, naglasio je ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije.


Dio sredstava potrebnih za realizaciju Regionalnog stambenog programa prikupljen je na Sarajevskoj donatorskoj konferenciji u aprilu 2012. godine, u iznosu od 264 miliona eura. Najveći dio sredstava – 234 miliona eura – donirala je Evropska unija. Vlada SAD-a donirala je 10 miliona USD te je izrazila namjeru da nastavi sa davanjem sredstava za ove potrebe tokom naredne četiri godine realizacije ovog projekta. Među brojnim bilateralnim donatorima su i vlade Norveške, Njemačke, Italije, Švicarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunjske i Slovačke.


UNHCR i OSCE će zajednički nadgledati proces odabira korisnika i održivost provedbe Programa u partnerskim zemljama.


Uz podršku Evropske unije, Vlade SAD-a, UNHCR-a i OSCE-a, uspostavljen je Fond Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).


Regionalnu informativnu kampanju su podržali EU, UNHCR te bivši visoki komesar  UN-a za izbjeglice, gđa Sadako Ogata. Paralelno sa ovim, tokom realizacije Programa četiri partnerske zemlje provodit će nacionalne informativne kampanje, specifične za svaku pojedinu zemlju, koje će finansirati Evropska unija.


Za dodatne informacije kontaktirajte Edada Memića na telefon 033/290-318 ili MEMIC@unhcr.com

Europa.ba