Uspješna suradnja bh. civilnog i vladinog sektora najbrži put do EU integracija

Pomoć Vijeću ministara BiH, entitetskim vladama i Vladi Distrikta Brčko u postizanju bolje i produktivnije suradnje sa civilnim sektorom cilj je dvogodišnjeg projekta „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti za uključivanje u dijalog sa civilnim društvom pri utvrđivanju politika u BiH“ koji je 7. marta 2013. zvanično započeo predstavljanjem u Sarajevu.


Projekat se implementira uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA 2011) u vrijednosti od 969.200 eura.


“Ovaj projekat će zasigurno omogućiti vladama na svim nivoima u BiH da bolje razumiju potrebe građana i pronađu bolji način za uključivanje civilnog društva u različite reformske procese. To je svakako u skladu sa preporukama Evropske unije i Strategijom proširenja koja ističe kulturu prihvatanja i poštovanja uloge koju igra civilno društvo. Civilno društvo treba biti u poziciji koja dozvoljava organizacijama civilnog društva da sudjeluju u dijalogu i donošenju djelotvornih politika” istakao je Martin Schider, šef Odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu pri Delegaciji Evropske unije u BiH.


Podrška vladama u pravljenju strategija o suradnji s organizacijama civilnog društva, tehnička pomoć za razvoj institucionalnih mehanizama, obuke državnih službenika i jačanje budžetske politike po pitanju podrške organizacijama civilnog društva glavne su oblasti u okviru kojih će ovaj projekat djelovati.


„Jako je bitno da civilno društvo učestvuje u procesu kreiranja politika i zakona, jer tada građani cijelog društva postaju sudionici čitavog tog procesa donošenja važnih odluka. Vrlo je bitna stvarna socijalna kohezija između građana i vlade. Svi smo svjedoci da se odgovornost za stanje u kojem se nalazi naše društvo isključivo pripisuje državnim institucijama i političarima, a ovo je način uključivanje građana te da se ta odgovornost  podijeli. Trebamo naučiti da svi mi postajemo aktivni sudionici u kreiranju naše sadašnjosti i naše budućnosti,“ istakao je Goran Žeravčić, vođa projektnog tima.


Projekat je nastavak CIDI II projekta koji je završen u novembru 2012. godine i provodit će ga Kronauer Consulting u suradnji s kompanijom Eptisa.

Europa.ba