Obnovljena podrška EU reformama u Bosni i Hercegovini

EU će uložiti 84,8 miliona evra u Bosnu i Hercegovinu u obliku podrške reformama neophodnim za daljnje napredovanje zemlje na njenom putu evropskih integracija. Sredstva će biti usmjerena na povećanje efikasnosti pravosuđa, jačanje parlamenata u zemlji, unapređenja u sektoru saobraćaja i uključivanje osjetljivih grupa, uključujući izbjeglice i interno raseljena lica. Isto tako, sredstva će da koriste službe za provođenje zakona kao pomoć u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, a iskoristiće se i za daljnji rad na usklađivanju propisa Bosne i Hercegovine sa zakonima i standardima EU.


„EU nastavlja da dokazuje svoju opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Sada je od presudne važnosti da vlasti Bosne i Hercegovine uspostave djelotvoran mehanizam koordinacije kako bi se maksimalno iskoristila podrška EU na dobrobit njenih građana“, naglasio je komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva, Štefan File.


Sredstva su obezbijeđena iz programa instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2012. godinu (IPA)., EU je osigurala 439 miliona evra pretpristupne pomoći za Bosnu i Hercegovinu u periodu 2007–2011. godine.


Sredstva IPA određuju se na osnovu stvarnih potreba zemlje u pogledu provođenja reformi neophodnih za ulazak u EU (političke reforme, npr: reforma pravosuđa, ljudska prava, itd; ekonomski, socijalni i teritorijalni razvoj, sa ciljem dobro koncipiranog, održivog i inkluzivnog rasta; sposobnost ispunjavanja obaveza iz članstva i usklađivanje sa zakonskim propisima EU; regionalne integracije i prekogranična saradnja). Ovim sredstvima, zemlje koje teže članstvu u EU mogu da realizuju neophodne reforme i pripreme se za primjenu evropskih standarda i politika.


Činjenice


Od 2007. godine do danas, zemlje koje teže članstvu u EU dobile su namjenska sredstva i podršku EU putem jednog kanala – Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Ukupna vrijednost sredstva pretpristupne pomoći za period 2007–2013. godine iznose 11,5 milijardi evra. IPA ima pet komponenti:


Komponenta I:  Pomoć u tranziciji i izgradnji institucija
Komponenta II:  Prekogranična saradnja
Komponenta III: Regionalni razvoj
Komponenta IV:  Razvoj ljudskih resursa
Komponenta V:  Ruralni razvoj


Izvršenje pretpristupne pomoći EU po osnovu programa IPA počinje definisanjem namjera Komisije u smislu indikativnih finansijskih sredstava. Slijedi usvajanje strategija na osnovu konkretnih potreba zemlje, i utvrđivanje prioriteta za finansijsku pomoć EU za period 2007–2013. Naredni korak je priprema, zajedno sa korisnicima, programa radi određivanja okvira za raspodjelu sredstava na godišnjem nivou. Konačno, programi se realizuju putem specifičnih projekata na nivou zemlje ili regiona.


Više informacija možete naći na adresi: Country profile: relations with the EU

Europa.ba