Podrška Evropske unije integrisanom upravljanju granicama BiH

Twinning projekat koji finansira EU “Podrška provedbi strategije i akcionog plana integrisanog upravljanja granicama BiH” je zvanično završen 17. decembra 2012. Opći cilj projekta je bio provedba učinkovitog sistema upravljanja granicama u Bosni i Hercegovini koji bi rezultirao sa funkcionalnim, otvorenim, ali kontrolisanim i sigurnim granicama.


Projekat se sastojao od četiri komponente i tokom perioda od 2 godine pokriveno je ukupno 14 planiranih aktivnosti. Ove aktivnosti su bile usmjerene na usklađivanje zakonodavstva BiH sa standardima EU, poboljšanje monitoring strukture za provedbu Strategije integrisanog upravljanja granicama, usklađivanje rada graničnih službi, razvoj zajedničke analize rizika i podršku razmjeni podataka i informacija između agencija uključenih u upravljanje granicama BiH. U toku projekta, između ostalih aktivnosti, izvedene su praktične obuke iz različitih radnih domena, kao što je “obrada zajedničke analize rizika“, “borba protiv hitnih situacija na graničnim prelazima”, “posebni postupci kontrole”, “zajedničko integrisano upravljanje granicom”. 


Projekt su zajednički finansirali Evropska unija u iznosu od 1.425.000€ iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u iznosu od 75.000€. Austrijska agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI) u partnerstvu sa Međunarodnim centrom za razvoj migracijske politike (ICMPD) osigurali su kvalificirane i iskusne stručnjake iz Austrije, Njemačke, Finske, Slovenije i Mađarske za realizaciju ovog projekta. Projekat je trajao 24 mjeseca, a glavni korisnici su agencije i institucije uključene u integrisano upravljanje granicama BiH, konkretno Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija BiH, Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH, Služba za poslove sa strancima, Ured za veterinarstvo BiH, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja i tri granične inspekcije na razini entiteta i Brčko distrikta.


Oba twinning partnera su istakla da je zahvaljujući ovom projektu BiH ostvarila značajan pomak ka pribiližavanju evropskoj porodici. Projekat je pružio administrativnu pomoć i doveo BiH u širi kontakt s raznolikim dobrim praksama unutar EU. U tom smislu, korisnici projekta su imali priliku da se na licu mjesta informišu o svakodnevnom radu graničnih agencija u nekoliko država članica EU.


Odnos i saradnja između svih koji su bili uključeni u projekat, kako iz EU tako i BiH ocjenjen je kao veoma profesionalan i vrlo produktivan.

Europa.ba