Transkript sa konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR, Mario Brkić

OSCE, Mersiha Caušević-Podžić

ICTY, Matias Hellman

EUFOR, Achim Winkler

 


OHR


Jasan izlaz iz trenutnog zastoja


Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian sutra će u Sarajevu učestvovati na koordinacionom forumu donatora, koji organizira Razvojni program Ujedinjenih nacija. Dr Gregorian će izvjestiti ključne međunarodne finansijske institucije u Bosni i Hercegovini i glavne donatorske agencije o političkoj situaciji nakon izbora i o mogućnostima za povratak na pragmatičnu politiku i za napretak na putu ka euro-atlantskim integracijama.


Između ostalog, dr Gregorian će naglasiti da pogoršanje poličke klime u zadnjih nekoliko mjeseci, sve prisutniji strah od povratka na politiku ‘nultog zbira’ nakon pola decenije teškog i sporog, ali stalnog i značajnog napretka, ne mogu tolerisati ni građani Bosne i Hercegovine ni međunarodna zajednica. U tom smislu on će naglasiti da odluka Vijeća za implementaciju mira da produži mandat Ureda visokog predstavnika znači produženje bonskih ovlasti još jednu godinu.


Dr Gregorian će naglasiti i da postoji jasan put izlaska iz sadašnje slijepe ulice. U zadnjih šest mjeseci prebacivanja krivice – čak i kada su svojim aktivnostima politički lideri postavili prepreke na putu ka euro-atlantskim integracijama – niko ni na trenutak nije sugerirao da to nije put kojim želi poći ogromna većina građana BiH.


Bosna i Hercegovina ima dobro definiran program zakonodavnih i administrativnih reformi za koje postoji široko raspostranjena podrška. Mnoge od ovih reformi su pripremane nekoliko godina i sada su spremne za usvajanje i provedbu.


Ono što sada moramo učiniti je prevazići prepreke koje su postavile političke snage koje, bilo zbog pomankanja inventivnosti ili zbog čiste političke nepopustljivosti, energiju troše na preokupiranost prošlošću umjesto na oslobađajuću viziju budućnosti.


Konferenciji ne prisustvuju mediji. Međutim, obraćanje dr Gregoriana će sutra popodne biti dostupno na našoj web stranici.


 


OSCE


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja donošenje prve presude u slučaju trgovine ljudima u svrhu prinudnog prosjačenja


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja donošenje prve presude za krivično djelo trgovine ljudima radi prinudnog prosjačenja, a koja je izrečena u petak, 16. marta 2007.g. od strane Državnog suda BiH.


Ovakva presuda je značajna. Ona pokazuje da organi gonjenja Bosne i Hercegovine proširuju svoje stanovište da se trgovina ljudima isključivo promatra kao krivično djelo koje se  obavlja u svrhu seksualnog iskorištavanja ka drugim oblicima trgovine ljudima, naročito one koja se odnosi na prisilni rad. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja ovo.  


U isto vrijeme, Misija sa zabrinutošću primjećuje da se do sada proglašene presude u predmetima trgovine ljudima odnose uglavnom na trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i da iste često ne prepoznaju težinu djela. Takva djela su moderni oblik ropstva koji uključuje ozbiljne povrede osnovnih prava žrtve. Važno je da presude koje izriču sudovi u Bosni i Hercegovini u ovakvim slučajevima prepoznaju tu činjenicu i da je uzmu u obzir.


 


ICTY


Dobar dan iz Haškog tribunala.


Pretpostavljam da ste svi vidjeli naše jučerašnje saopštenje da je sudsko vijeće u predmetu Dragomira Miloševića u trodnevnom obilasku lokacija u Sarajevu. Također smo jučer emailom distribuirali fotografije sa te posjete. Ja nemam ništa novo vezano za posjetu, samo bih još jednom naglasio da je to dio suđenja Dragomiru Miloševiću, znači to nije istraga, nema prikupljanja dokaza, nema saslušavanja svjedoka, i jedina svrha posjete jeste da se sudskom vijeću omogući da na licu mjesta vidi lokacije koje su relevantne za taj predmet. Ja ću rado odgovoriti ako neko ima još pitanja u vezi s ovim.


Onda dvije najave.


Prvo, u ponedjeljak 2. aprila u 15 sati Žalbeno vijeće tribunala će izreći svoju presudu u predmetu Miroslava Brale. Bralo je u julu 2005. godine pred Tribunalom priznao da je počinio brojne zločine na području Viteza u aprilu i maju 1993. godine dok je bio pripadnik “Džokera”, antiterorističkog voda u sastavu Vojne policije HVO-a. Bralo je prvostepenom presudom od 7. decembra 2005. osuđen na 20 godina zatvora. Odbrana se žalila na visinu kazne, tvrdeći da sudsko vijeće nije u dovoljnoj mjeri uzelo u obzir specifične olakšavajuće okolnosti.


Drugo, u utorak 3. aprila u 14 sati Žalbeno vijeće tribunala će izreći svoju presudu u predmetu Radoslava Brđanina. Brđanin je 1. septembra 2004. godine nepravosnažnom presudom osuđen na 32 godine zatvora zbog odgovornosti za progone, ubistva, mučenje, deportacije i druge zločine počinjene od 1. aprila do 31. decembra 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom u trinaest opština Autonomne Regije Krajine.


U prvostepenoj presudi se navodi da je Brđanin bio vodeća politička ličnost u ARK i da je pomagao i podržavao krivična djela i uticao na njih na razne načine, između ostaloga odlukama Kriznog štaba ARK čiji je on bio predsjednik kao i sudjelovanjem u propagandnoj kampanji odnosno izjavama kojesustvaralestrahimržnju.


Obje strane su uložile žalbu na prvostepenu presudu. Odbrana traži oslobađajuću presudu, dok tužilaštvo traži povećanje kazne kao i da Brđanin bude osuđen na nekoliko osnova po kojima ga je prvostepeno vijeće oslobodilo.


Imam za vas informatore o oba predmeta. Ako vam trebaju dodatne informacije, obratite se meni odnosno našem uredu.


I na samom kraju želim reagovati na članke objavljene u beogradskoj dnevnoj novini «Glas javnosti».


Glas javnosti je u današnjem broju ponovo objavio specijalni dodatak “Lična karta Srebrenice” koji je prvi put objavljen 12. marta. U uvodnim napomenama ovog dodatka se kaže da «istraživački ogled» autora Milivoja Ivaniševića «zalaže se za ratnu ličnu kartu Srebrenice koja opovrgava genocid».


Bez ulaženja u detalje, želim reći da pomenuti specijalni dodatak predstavlja besramno negiranje i relativizaciju činjenica koje je Tribunal utvrdio van razumne sumnje o srebreničkom genocidu. Međunarodni sud pravde je svojom presudom od 26. februara potvrdio da je u Srebrenicu počinjen genocid, ali činjenice o genocidu su prvo utvrđene u presudama pretresnog i žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Radislava Krstića. Želim ovom prilikom osuditi pomenuti specijalni dodatak upravo zato što pokazuje nepoznavanje odnosno nerazumijevanje odnosno iskrivljavanje činjenica koje su pravosnažno utvrđene u predmetu Radislava Krstića.


Oni koji žele raspravljati o događajima u Srebrenici trebali bi prvo pročitati presude Tribunala, koje sadrže činjenice utvrđene na osnovu višegodišnjih istraga, hiljada dokaznih predmeta, svjedočenja onih koji su preživjeli egzekucije, onih koji su u njima učestvovali, kao i onih majki kojima su pred vlastitim očima izvedeni sinovi koje nikada više nisu žive vidjele. Svi ovi dokazi su na sudu izloženi rigoroznoj kontroli i činjenice o zločinima su utvrđene van razumne sumnje.


Hvala na pažnji.


 


EUFOR


Nije bilo izjava.


 


Odgovori na pitanja novinara:


Dnevne novine «SAN», Admir Mujanović:


Imam dva pitanja, jedno za Vas Mario, a drugo za gospodina Hellmann-a. Vezano za provjeru kandidata za ministre u Vladi Federacije BiH, jučer rekli ste mi da Ured visokog predstavnika nikada ne komentira provjere kandidata, međutim mene samo zanima da li je to okončano? Znači to baš i nije komentiranje. Pitam Vas ovo zato jer sada ispada da je Ured visokog predstavnika na neki način krivac što čekamo, evo gotovo je kraj marta, da dobijemo vladu u Federaciji. A pitanje za gospodina Hellmann-a je vezano za slučaj Brđanin. Ako se ne varam, Tužilaštvo se žalilo i tražilo da on bude osuđen i za genocid. Da li je to tačno?


ICTY, MathiasHellmann:


Provjeriti ću taj podatak, ali koliko znam nije.


Ured visokog predstavnika, Mario Brkić:


Vrlo kratko i vrlo kreativno pitanje, ali odgovor već znate. Što se tiče stjecanje dojma da je Ured visokog predstavnika više kriv od onih koji nisu u ovo silno vrijeme do sada uspjeli kreirati vlast, mislim da je najbolje ostaviti javnosti da sama prosudi.


FENA, Lejla Alibegović:


Ima li nekih novih informacija u vezi organiziranja novog sastanka političkih lidera o reformi policije?


Ured visokog predstavnika, Mario Brkić:


Za sada, ništa konkretno. Ja mogu ponoviti ono što smo do sada rekli, a to je naš stav da Ured visokog predstavnika i dalje ostaje spreman i otvoren za dalje dogovore, ali je do političkih lidera, odnosno članova vladajuće koalicije, da rade zajedno i suglase neki način kako ovu reformu pomaknuti malo naprijed.  

Europa.ba