Izjava OHR-a na konferenciji za medije međunarodnih organizacija u Banja Luci


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU izvještava EU, SAD i UN o napretku BiH


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, danas poslije podne će otputovati u Brisel, što je prva stanica na njegovom putu u Washington, a potom i u New York, sljedeće sedmice.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se sutra obratiti evropskom Savjetu za politička i bezbjednosna pitanja, koji je glavno političko tijelo Evropske unije koje se bavi vanjskim poslovima. Takođe, on će se sresti i sa Javijer Solanom, visokim predstavnikom EU za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će izvijestiti Savjet za politička i bezbjednosna pitanja o sveukupnoj situaciji u BiH i neuspjehu da se postigne dogovor o ključnim reformama. Iako je tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već usaglašen, potreban je konkretan napredak u reformi policije i saradnji sa Haškim tribunalom, kako bi se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju inicirao i potpisao, kao što je i komesar Rehn istakao u pismu koje je vlastima BiH dostavljeno ove sedmice.


U subotu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će u Sttutgart (Njemačka) prisustvovati dodjeli priznanja Theodor-Heuss, koje će biti uručeno reisu Ceriću.  Poslije ove ceremonije, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se sresti sa reisom Cerićem.


U ponedjeljak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se u Washingtonu sresti sa visokim zvaničnicima State Department-a. Glavne teme razgovora sa američkim zvaničnicima će biti reforma ustava i reforma policije .


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se takođe sresti sa Robertsom Owenom, arbitrom za Brčko, sa kojim će razgovarati o nacrtu legislative koja reguliše odnose između Brčko distrikta i BiH. Ova legislativa bi trebalo da obezbijedi zaštitu interesa Distrikta u državnim institucijama, čime bi se stvorili uslovi za okončanje režima supervizije u Distriktu.


U srijedu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se obratiti Savjetu bezbjednosti UN-a. Pored izvještavanja o sveukupnoj situaciji u zemlji, on će naglasiti potrebu pune saradnje sa Haškim tribunalom. U ovom kontekstu, visoki predstavnik će takođe skrenuti pažnju na nedavnu presudu Međunarodnog suda pravde.


Kao i obično, izvještavaćemo vas o svim dešavanjima, i pružiti vam informacija što je više moguće.

Europa.ba