Transkript sa konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR, Mario Brkić

OSCE, Mersiha Čaušević-Podžić

EUFOR, Achim Winkler  

 


OHR


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU u posjeti Bijeljini


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling danas je u posjeti Bijeljini gdje će održati sastanke sa načelnikom, okružnim tužiocem i načelnikom Centra policije RS.


Ova posjeta predstavlja priliku za visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU da da se informiše o situaciji u širem regionu Bijeljine nakon svoje zadnje posjete u septembru 2006. godine.


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU obratit će se predstavnicima medija nakon sastanka sa načelnikom Mićom Mićićem u 12.30 sati u zgradi Opštine Bijeljina.


Visoki predstavnik će sankcionirati političke stranke u Hercegovačko-neretvanskom kantonu


Kao što je to prošli utorak najavljeno danas ističe rok za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Sjednica Kantonalne skupštine će se održati danas u podne i mi očekujemo od delegata da iskoriste ovu priliku da formiraju vlasti.


Ako, međutim, sjednica ne da rezultate sankcije će biti nametnute Odlukom visokog predstavnika krajem dana.


Finansijske sankcije će biti nametnute HDZ BiH, HDZ 1990-HZ, SDA i SBiH i kazne će se povećavati sve dok vlasti ne budu formirane.


Prema Odluci visokog predstavnika sredstva koja se prikupe putem kazni izrečenih političkim strankama će biti uplaćena u socijalne programe u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.


Ove sankcije su direktan ishod nemogućnosti glavnih političkih aktera u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da oforme vlasti ni skoro osam mjeseci od održavanja opštih izbora. Još uvijek postoji mogućnost da izbjegnu posljedice koje sam upravo naveo ako danas oforme vlasti.     


 


OSCE


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini zabrinuta je zbog bijega Radovana Stankovića


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izražava svoju duboku zabrinutost zbog bjekstva Radovana Stankovića, osuđenog ratnog zločinca, iz zatvora 25. maja 2007. godine. Slučaj Stanković bio je prvi slučaj koji je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prenio na sudove Bosne i Hercegovine zbog daljeg postupka. Ovaj slučaj predstavlja ključni test sposobnosti i želje pravosudnih i kazneno-popravnih organa države da usješno procesuiraju predmete za počinjene ratne zločine u BiH, i osiguraju strogu provedbu izrečenih presuda.


Misija potiče nadležne vlasti BiH na svim nivoima da poduzmu sve potrebne radnje i odgovarajuće mjere, bez imalo odlaganja, kako bi osigurali Stankovićevo ponovno pritvaranje. Misija OSCE-a u BiH također poziva nadležne organe da provedu temeljitu istragu ovog slučaja bjekstva iz pritvora, kako bi osigurali da sve osobe koje su učestvovale u ovom incidentu odgovaraju za to, te spriječili ponavljanje sličnih incidenata u budućnosti.


 


EUFOR


Prevod izjave nije trenutno dostupan.


 


Pitanja i odgovori:


Nezavisne novine, Mirza Ćubura:


Hoće li kazne za sve stranke biti jednake i koliko će one iznositi?


Ured visokog predstavnika, Mario Brkić:


Detalji, znači vezano za kazne, će biti poznati kada se potpiše odluka danas poslijepodne kroz saopštenje za javnost. Sada, zaista ne bi ništa.


Novinar #2:


Da li OHR može ocijeniti Vašingtonske pregovore Dodika i Silajdžića? Samo kratko, dakle, da se osvrnete šta je bilo na pregovorima i zašto nisu učestvovali Hrvatski predstavnici?


Ured visokog predstavnika, Mario Brkić:


Pa ako ste pratili ranije pitanja vezana za  Vašingtonske pregovore to smo sve, znači, proslijeđivali State Department-u, Američkoj ambasadi na komentare, tako da bi se držali ovaj put na istom komentaru. A što se tiče neučešća Hrvatskih predstavnika to pitanje ili biste trebali uputiti njima ili organizatoru susreta. Ja zaista ne bih znao. 


Novinar #2:


Dakle danas u 14:00 sati počinju pregovori u Njemačkoj ambasadi. Da li OHR ima ikakve veze sa tim pregovorima?


Ured visokog predstavnika, Mario Brkić:


Pregovori o čemu?


Novinar #2:


Dodik će dakle učestvovati, a također i svi ostali predstavnici.


Ured visokog predstavnika, Mario Brkić:


OHR je generalno uključen u sve procese reforme, a ne bih zaista mogao komentirati nešto što se dešava u Njemačkoj ambasadi.

Europa.ba