Izjava OHR-a na konferenciji za medije međunarodnih organizacija u Banja Luci

Schwarz-Schilling pozdravlja usvajanje zakona o obrazovanju od strane Predstavničkog doma


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, pozdravio je jučerašnje usvajanje zakona na državnom nivou od strane Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o Agenciji za predškolsko i srednje obrazovanje.


 


“Ovo su sjajne vijesti za učenike i studente, jer će paket ovih zakona pomoći da se podigne kvalitet obrazovanja širom Bosne i Hercegovine”, rekao je gospodin Schwarz-Schilling.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je apelovao na zakonodavce da ove zakone usvoje u svom govoru pred Parlamentom samo nekoliko sati prije nego što su zaista i bili usvojeni.


 


“Zakon o visokom obrazovanju će poboljšati mobilnost studenata i profesora, kao i priznavanje diploma visokog obrazovanja unutar područja evropskog visokog obrazovanja, a takođe će povećati mogućnosti zapošljavanja diplomiranih studenata iz ove zemlje u Evropskoj uniji”, dodao je on.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU sada očekuje od Doma naroda da hitno usvoji paket o obrazovnoj reformi, i na taj način demonstrira isti stepen ozbiljnosti kakav su pokazale njihove kolege iz Predstavničkog doma.

Europa.ba