Konferencija za medije visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU Christiana Schwarz-Schillinga

Dame i gospodo,

Hvala vam što ste došli.


Ovo je moje posljednje obraćanje medijima u svojstvu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU.


Dozvolite mi da započnem tako što ću vam se zahvaliti na saradnji koju ste mi pružili tokom proteklih 17 mjeseci.


Mnogi od vas su o meni iznosili kritičke stavove i sasvim otvoreno me kritizirali. No, to je dio vašeg posla.


Međutim, reći ću vam da sam u ovoj zemlji primijetio jednu tendenciju, koja je ovdje izraženija nego inače, a to je da se ovdje vrše razne manipulacije i da se javno prezentiraju laži. Mediji bi trebali biti pozitivan primjer u prezentiranju situacije onakvom kakva ona jeste, i pri tome pustiti druge da igraju svoje igre.  


Kada sam u februaru prošle godine preuzeo dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU rekao sam sljedeće:


–               da očekujem od političkog establišmenta ove zemlje da istupi i preuzme potpunu odgovornost za vođenje Bosne i Hercegovine i izvođenje ove zemlje na pravi put prema integraciji u EU i NATO.


–               da neću intervenirati osim ukoliko to ne bude apsolutno potrebno i da ću koristiti bonske ovlasti isključivo u slučajevima koji se odnose na saradnju s Krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i ukoliko mir i stabilnost zemlje budu dovedeni u pitanje.


To sam i učinio, i to je vrlo često nailazilo na žestoku kritiku, ali ja sam uvijek nastojao dosljedno provoditi ovu politiku. Smatram da je to bila ispravna politika i da ostaje ispravna politika za budućnost.


Mislim da smo naučili sljedeće:


–               neke demokratske institucije ove zemlje još uvijek ne funkcioniraju na efikasan način i potrebno ih je učiniti efikasnijim i djelotvornijim.


–               Proces odvijanja procesa sa nižeg nivoa prema višem nije bio dovoljno snažan i potrebno je poduzeti dodatne napore kako bi se osiguralo da reforma i funkcioniranje institucija krene od najnižih nivoa, ali i od najviših nivoa vlasti prema najnižim. Civilno društvo se razvija i postaje sve snažnije, međutim pred njim je još dug put. To je od osnovnog značaja za nastojanja da se u Bosni i Hercegovini razvije uspješna demokratija.


–               Neki ključni politički lideri i izabrani političari su se vrlo neodgovorno ponašali i svoje vlastite ambicije stavljali ispred dobrobiti svih građana Bosne i Hercegovine.


Realnost i situacija u kojoj se nalazimo, te sposobnost političara da provedu reforme potrebne za ostvarivanje napretka u procesu pribiližavanja Evropi, su jasne. Nije postignut dovoljan napredak.


Nadao sam se da će procesi tranzicije ka Evropi i transformacije u Ured specijalnog predstavnika EU brže odvijati, ali to se nije desilo. Međutim, ova zemlja i njeni političari ne mogu priuštiti daljnja kašnjenja. Bosni i Hercegovini je potreban Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ova zemlja može u narednim mjesecima parafirati taj Sporazum.


Izjava Vijeća za implementaciju mira od prošle sedmice jasno odražava realnost u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica moraju djelovati kako bi, korak po korak, poboljšale situaciju, a pri tome se i dalje trebaju pridržavati principa odgovornosti lokalnih organa vlasti, ali i udvostručiti naše napore kako bi se to zaista i ostvarilo i odustati od isprazne ili destruktivne retorike.


Moj nasljednik Miroslav Lajčak je izuzetno sposobna i dinamična osoba. Siguran sam da će biti u stanju da ostvari napredak i da će to moći učiniti gradeći na temeljima koje smo moji raniji prethodnici i ja postavili zajedno s političkim liderima ove zemlje.


Mada je sadašnji zastoj zabrinjavajući, vjerujem da se napredak može postići u mnogim oblastima uz političku volju da se krene naprijed.


I odista, čini se da su pomaci već načinjeni u nekim oblastima, kao što je obrazovanje.


Tri zakona o obrazovanju (Zakon o visokom obrazovanju; Zakon o Agenciji za osnovno i srednje obrazovanje; Okvirni zakon o predškolskom obrazovanju) je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a treba da ih usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, dok je Vijeće ministara usvojilo Okvirni zakon o stručnom obrazovanju i obuci, koji treba da potvrdi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.


Ovo je od vitalne važnosti za budućnost ove zemlje i naredne generacije.


Bitno je da se što prije postigne napredak u reformi policije. Politički lideri su u dva navrata u proteklih nekoliko mjeseci bili veoma blizu da usaglase stavove.  – Pozivam političke lidere da se sastanu i finaliziraju detalje kako bi se put ove zemlje ka Evropi ponovo nastavio.


Bosna i Hercegovina će nastaviti svoj put ka Evropi i ona ima mnogo toga ponuditi drugim zemljama u EU kada postane punopravni član.


Bilo je određenih špekulacija o tome čime ću se ubuduće baviti. Dakle, idem na odmor sa svojom porodicom odmah nakon što u ponedeljak predam dužnost svom nasljedniku. Zadržaću rezidenciju u Sarajevu još neko vrijeme i nadam se da ću redovno dolaziti u posjete. Bosna i Hercegovina mi veoma mnogo znači i namjeravam ovdje ostati angažiran u privatnom svojstvu.


A sada će mi biti zadovojstvo da odgovorim na vaša pitanja.

Europa.ba