Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR, Chris Bennett

EUFOR, Neil Matheison

 

OHR


Formiranje vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu


Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona zasijeda sutra u posljednjem pokušaju da formira vladu – tačno deset mjeseci nakon održavanja izbora.


Ovako dugo kašnjenje predstavlja flagrantnu zloupotrebu povjerenja birača koji su izašli na izbore 1. oktobra prošle godine, kao i svih građana.


Izabrani zvaničnici imaju obavezu prema biračkom tijelu. Dok su dijelovi Hercegovačko-neretvanskog kantona bukvalno nestajali u plamenu u posljednjim sedmicama, činilo se da su političari više brinuli o tome da zadrže privilegije koje im donose funkcije nego o rješenju brojnih otvorenih pitanja u tom kantonu.


Ured visokog predstavnika izvršio je provjeru svih osoba koje su predložene za ministarske funkcije, i svi su prošli tu provjeru.


Dakle nema prepreka formiranju vlade osim onih koje su stvorile političke stranke čije su prepirke i dovele do trenutne situacije.


Visoki predstavnik već je utvrdio 1. avgust kao rok do kog vlada mora biti uspostavljena. Ukoliko se taj rok prekrši, izreći će se ozbiljne sankcije.


Visoki predstavnik također želi jasno reći da će poduzeti konkretne mjere protiv onih koji su odgovorni ukoliko se zastoj ne otkloni.


Delegati iz Hercegovačko-neretvanskog kantona stoga bi trebali biti svjesni da će, ukoliko sutra ne uspiju u pokušaju formiranja vlade, odmah uslijediti sankcije.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u Banja Luci


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, danas se nalazi u posjeti Banja Luci, gdje će održati sastanke sa članom Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem i predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom.


Zainteresirane strane moraju vratiti pažnju zakonodavaca na ekonomiju


Sutra će visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, održati niz sastanaka sa ključnim akterima socijalnog dijaloga na kojima će se okupiti predstavnici radnika, poslodavaca i organa vlasti.


Sutrašnji razgovori dotaći će se koraka koje mogu poduzeti sindikati, poduzetnici, investitori i poslodavci kako bi pažnju zakonodavaca ponovo vratili na zakone koji  će pomoći otvaranju radnih mjesta i podići životni standard građana.


Kao što znate, ključne ekonomske reforme su obustavljene u protekle dvije godine zbog zastoja u parlamentu i očiglednog nepostojanja političke volje među stranačkim liderima – unatoč činjenici što su zakoni koji će unaprijediti poslovno okruženje i dati poticaj investicijama i zapošljavanju izrađeni i što se mogu provesti čim dobiju saglasnost parlamenta.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se sutra ujutro sastati sa predsjednikom Udruženja poslodavaca BiH, Tomislavom Grizeljom, i predsjednikom Saveza sindikata BiH, Edhemom Biberom.


Udruženje poslodavaca i Savez sindikata – sa svojim partnerima u organima vlasti – rade na uspostavljanju Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH. Ovo Vijeće će omogućiti onima koji otvaraju i održavaju radna mjesta da direktno i na efikasan način komuniciraju sa zakonodavcima. Postoje dobri izgledi za uspostavljanje Ekonomsko-socijalnog vijeća prije kraja 2007.god., ukoliko se strane u vlasti usredotoče na ovaj zadatak.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se sutra poslijepodne susresti sa direktorom Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA) Harisom Bašićem, generalnim sekretarom Vanjsko-trgovinske komore Tarikom Đođićem i predsjednikom Vijeća stranih investitora Markom Davidsonom.


Usvajanje Zakona o visokom obrazovanju


Okvirni Zakon o visokom obrazovanju koji je usvojen jučer predstavlja prvi glavni reformski i evropski orijentirani zakon koji je donesen u Bosni i Hercegovini u više od godinu dana, te prvi koji je donio pralament u ovom sazivu.


Usvajanje ovog zakona pokazuje da parlament ima kapacitete da usvaja složene zakone koji su za dobrobit svih građana, te da iznalazi kompromisna rješenja.


Ovo bi također trebalo poslužiti kao poticaj za donošenje daljnjih evropskih orijentiranih reformi.


 


EUFOR


Posjeta komandanta EUFOR-a lokaciji za skladistenje municije


U utorak 2. avgusta 2007. godine, komandant EUFOR-a, kontra-admiral Hans-Jochen Witthauer, posjetit će lokaciju za skladištenje municije u mjestu Duži koje se nalazi zapadno od Trebinja na jugu Bosne i Hercegovine. Na lokacijama poput ove u Dužima, koje se nalaze širom Bosne i Hercegovine, smješteno je na hiljade tona nestabilne i suvišne municije. EUFOR smatra da te lokacije predstavljaju prijetnju po sigurno i stabilno okruženje u BiH, a ta prijetnja je intenzivirana zbog visokih temperatura tokom proteklih nekoliko sedmica.


Komandant EUFOR-a namjerava dati izjavu tokom posjete kako bi skrenuo pažnju medijima na opasnost koju predstavljaju lokacije za skladištenje municije i na aktivnosti koje se trebaju poduzeti kako bi se smanjila ta opasnost.


Sve medijske kuće u Bosni i Hercegovini su pozvane da prisustvuju ovom događaju. Predstavnici medija koji se odazovu, trebaju biti na glavnom ulazu lokacije za skladištenje municije u Dužima u utorak 2. avgusta 2007. godine NAJKASNIJE do 11:40 sati.


Do lokacije u Dužima može se doći na sljedeći način:


1.       Krenite magistralnim putem od Trebinja sjeverozapadno ka Ljubinju i Stocu.


2.       Nakon oko 5 kilometara vožnje skrenite lijevo prema mjestu Ljubovo.


3.       Mjesto Duži nalazi se oko 4 kilometra od skretanja za Ljubovo.


Ako imate nekih pitanja u vezi ovog obavještenja, obratite se Press službi EUFOR-a na gore navedeni broj ili e-mail adresu euforpio@eufor.eu.int.

Europa.ba