Transkript konferencije za novinare koju su održali Javier Solana i Miroslav Lajčak nakon njihovog sastanka održanog u Briselu


Javier Solana: Veliko mi je zadovoljstvo primiti visokog predstavnika ovdje u Briselu. Imali smo veoma dobru diskusiju. Visoki predstavnik ima moju punu podršku i podršku Evropske unije u svemu onome što je po našem mišljenju, i po mom mišljenju, posao koji veoma dobro obavlja. Visoki predstavnik je predstavio prijedlog za rješavanje nekih od problema koji još uvijek sprečavaju Bosnu i Hercegovinu da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Želio bih da uputim javni zahtjev liderima Bosne i Hercegovine da moraju da rade u pravcu dokumenta koji je prezentirao visoki predstavnik. Nadam se da će ovo shvatiti ozbiljno. U protivnom, moramo znati da će proces stabilizacije i pridruživanja biti odložen.


Siguran sam da građani u zemlji, da građani u Bosni i Hercegovini… da je to ono što oni žele. A lideri bi trebali slijediti građane, a ne obrnuto. To je bit demokratije, i siguran sam da je to ono što bi koristilo svim građanima u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, visoki predstavnik ima našu punu podršku, punu podršku mene lično, i zaista se nadam da će lideri slijediti ono što je visoki predstavnik predložio.


Miroslav Lajčak: Ja nemam mnogo toga za reći. Ono što je visoki predstavnik Solana rekao je vrlo jasno. Ja sam zadovoljan, više nego zadovoljan, našim sastankom. Generalni sekretar veoma dobro shvata situaciju, te kao što je rekao, očekuje od lidera Bosne i Hercegovine da se odgovorno ponašaju i da postignu rezultate, kao što to očekuje Evropska unija i građani Bosne i Hercegovine. Nema ništa drugo što bih mogao dodati ovome.


Elvir Bucalo, BHT: Možemo li očekivati reakciju evropske strane u slučaju neuspjeha?


Javier Solana: Radije ne bih razmišljao o toj mogućnosti, ali ako ovo bude neuspjeh, i ako se neuspjeh bude nastavljao, neće doći do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a time će se umanjiti i izgledi za integraciju u Evropu. I kao što sam rekao, mislim da to nije želja većine građana Bosne i Hercegovine. Borba među liderima ne može biti nešto što će uništiti nadu, perspektivu i budućnost građana Bosne i Hercegovine.


Elvir Bucalo, BHT: Da li mislite da pitanje Kosova može uticati na situaciju u Bosni i Hercegovini?


Javier Solana: Mislim da pitanje Kosova, kako ga vi zovete, ne bi trebalo uticati na situaciju u BiH. Bosna i Hercegovina je suverena država. To nije zemlja koja je jučer nastala. Ona već ima svoju istoriju a pitanja Bosne i Hercegovine se moraju riješavati unutar Bosne i Hercegovine, a ne izvan nje.   

Europa.ba