Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija


OHR/EUSR, Eldar Subašić

EUFOR, David Fielder

OSCE, Mersiha Čaušević

ICTY, Matias Hellman

 

OHR/EUSR


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU sutra u posjeti Banja Luci, gdje će se obratiti Narodnoj skupštini RS


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák sutra će boraviti u Banja Luci, gdje će se obratiti Narodnoj skupštini Republike Srpske i odgovarati na pitanja poslanika NSRS. Obraćanje je planirano za 11:00 sati, uz direktan prenos na RTRS.


Nakon što se početkom ovog mjeseca obratio Parlamentu BiH na zajedničkoj sjednici oba doma, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU želi da nastavi dijalog sa izabranim predstavnicima na svim nivoima. Nakon sutrašnjeg obraćanja Narodnoj skupštini RS, Lajčák će se 2. oktobra obratiti Parlamentu Federacije BiH.


U svome obraćanju Narodnoj skupštini RS, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će prezentirati mogućnosti za izlaz iz trenutnog zastoja i povratak procesu evropskih integracija.


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će naglasiti da entitetski parlamenti imaju važnu i legitimnu ulogu u rješavanju trenutnog zastoja i pokretanju zemlje sa mrtve tačke.


Parlamentarci su suočeni sa jasnim izborom između pada u izolaciju ili sustizanja drugih zemalja u regionu u pogledu napretka ka Evropskoj uniji.


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će istaknuti da je integracija put kojim parlamentarci mogu krenuti ako tako odluče; a to je sigurno put kojim svi građani BiH žele krenuti. Vremena je sve manje, i posljedice stalnih blokada su ozbiljne za cijelu zemlju.


Tokom posjete Banja Luci, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU sastaće se također sa članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, premijerom Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem. 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU pozdravlja ratifikaciju CEFTA-e od strane Doma naroda BiH


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU pozdravlja jučerašnju saglasnost za ratifikaciju CEFTA-e od strane Doma naroda BiH.


Ovaj Sporazum će primjenom pravila medjunarodnog trgovinskog sistema doprinijeti povećanju konkurentnosti i pomoći da se privuku direktne strane investicije. Sve ovo su preduslovi za otvaranje novih radnih mjesta i unapredjivanje ekonomskog prosperiteta.


Razvoj funkcionalne tržišne privrede je i ključni uslov za evropske integracije.  


Udružujući snage sa drugim zemljama radi stvaranja regionalne zone slobodne trgovine, Bosna i   Hercegovina ide stopama članica-osnivača  CEFTA-e, koje su otada sve postale punopravne članice EU i uživaju životni standard koji je neuporedivo viši nego što je bio unazad jednu deceniju.


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU sada očekuje brzi završetak postupka ratifikacije od strane Predsjedništva BiH.


 


EUFOR


“Bosna i Hercegovina na putu ka Evropskoj uniji”


Sa velikim zadovoljstvom, EUFOR objavljuje početak školskog takmičenja za djecu u BiH u tri starosne kategorije, sa zajedničkom temom promoviranja stabilne, multietničke BiH na njenom putu ka članstvu u EU.


Tema ovog projekta je “Bosna i Hercegovina na putu ka Evropskoj uniji”, što se smatra ključnom porukom za upoznavanje stanovništva BiH o prednostima integracije u EU.


Nagradni fond je izvanredan, od putovanja u Italiju, Francusku i Sloveniju, do kompjutera i bicikla. EUFOR je ovaj projekat finansirao sa velikim brojem zemalja EU i ambasadama Danske, Francuske, Njemačke, Holandije, Italije, Poljske, Španije, Slovenije i Velike Britanije.


Takmičenje je zvanično počelo 3. septembra 2007.g., ali su u prvoj fazi nastavnici upoznavali đake sa EU, LOT kućama i EUFOR-om. A sada počinje pravo takmičenje. Ministarstva obrazovanja u cijeloj BiH dobila su plakate putem kojih će se oglasiti ovo takmičenje koje traje do 31. oktobra 2007.g., nakon čega će žiri donijeti konačnu odluku. Dodjela nagrada je 30. novembra 2007.g.


Nagrade će biti dodjeljene u sljedećim kategorijama:


Razredi 1 – 4 (starost 6-10)      trebaju nacrtati crtež.

Razredi 5 – 9 (starost 11-15) koji će trebati napraviti poster i slogan.

Razredi 10 – 13 (starost 16-19) koji mogu napraviti projekat za zajednicu ili napisati  esej.  

 


OSCE


Prvi izvještaj, Prosvjetni inspektori: zanemarena služba, objavljen danas u BiH


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavljuje izvještaj, pod nazivom: Prosvjetni inspektori: zanemarena služba. Uvid u status koji imaju prosvjetni inspektori u Bosni i Hercegovini, kao i u aktivnosti koje oni obavljaju.


Prosvjetni inspektori predstavljaju prvi stepen kontrole u slucajevima kršenja, pogrešnog tumacenja ili neprimjenjivanja odredbi zakona koji regulira predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao i visoko obrazovanje. Oni su znacajni za pravilno funkcioniranje obrazovanog sistema, ali se ne koriste efikasno.


Izvještaj iznosi podatke, koje je prikupila Misija OSCE-a u BiH, na osnovu razgovora sa prosvjetnim radnicima, direktorima škola, roditeljima, clanovima školskih odbora i vladinih funkcionera. Izvještaj, tako?er, donosi set preporuka potrebnih za poboljšanje kvaliteta rada prosvjetnih inspektora u BiH. Jedan primjer takvog poboljšanja je i preporuka za dopunu zakona, kako bi on jasnije uredio položaj, ovlaštenja, odgovornosti i ulogu ovoga tijela.


Prosvjetnim inspektorima mora biti zagarantirana neovisnost u radu, kako bi osigurali precizne inspekcije i poštivanje njihovih odluka. Pored toga, rizik politickog utjecaja mora se eliminirati.  


Prva dvodnevna konferencija, pod nazivom: Uloga prosvjetnih inspektora u BiH, pocinje 26. septembra 2007. godine u Mostaru, na kojoj ce izvještaj biti prezentiran i razmatran. Konferencija za medije bit ce održana 27. septembra 2007. godine, u Hotelu “Ero”, u Mostaru, u 13:15 sati.


Potpuni tekst izvještaja može se naci na web stranici www.oscebih.org.


 


ICTY


Dobar dan iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.


Kao što možda znate, Tribunal će izreći dvije presude u četvtak, tj. prekosutra.


U 14 časova u četvrtak, Žalbeno vijeće će izreći svoju presudu u predmetu Limaj i dr. Prvostepenom presudom izrečenom 30. novembra 2005., bivši komandanti OVK Fatmir Limaj i Isak Musliu oslobođeni su svih optužbi u vezi s njihovim navodnim učešćem u zločinima počinjenim u logoru Lapušnik/Llapushnik na Kosovu 1998. Pretresno vijeće je proglasilo Haradina Balu, stražara u logoru, krivim za mučenje, okrutno postupanje i ubistvo, i osudilo ga na 13 godina zatvora.


U 15 časova i 30 minuta u četvrtak, Pretresno vijeće II će izreći presudu bivšim vojnim zapovjednicima Jugoslavenske narodne armije Miletu Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu. Oni su optuženi za progone, istrebljenje, ubojstvo, mučenje, nečovječna djela i okrutno postupanje navodno počinjeno nakon pada Vukovara u novembru 1991., uključujući ubistvo najmanje 264 osobe odvedene iz vukovarske bolnice.


Ove sedmice su u toku četiri suđenja koja se tiču zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini. Predmet Rasima Delića i predmet Popović i dr. zasjedaju od ponedjeljka do petka. Predmet Prlić i dr. zasjeda od ponedjeljka do srijede.


Ovoga jutra u predmetu Dragomira Miloševića, bivšeg komandanta sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, svjedoči svjedok kojeg je pozvalo sudsko vijeće. Optužba i odbrana su još ranije završile izvođenje svojih dokaza i završne riječi u ovom predmetu su zakazane za 10. i 11. oktobra.


To je sve od mene danas, hvala na pažnji.

Europa.ba