Izjava na konferenciji za medije specijalnog predstavnika EU/visokog predstavnika Miroslava Lajčáka


Danas je 1. oktobar. Rok za dogovor o reformi policije je prošao. Ali, nažalost nismo uradili dovoljno da bi se  proces stabilizacije i pridruživanja mogao nastaviti. Od lidera političkih stranaka zavisi da li će ovu situaciju promijeniti i to tako što će postići sporazum o reformi policije. Svima je jasno koji je ulog i šta je potrebno kako bi se ostvario daljnji napredak u  procesu evropskih integracija.


Kako stvari danas stoje, moram da konstatujem da još uvijek nemamo  politički sporazum koji ima potrebnu većinu i koji je u skladu sa tri evropska principa.


Želim zahvaliti svima onima koji su od samog početka ili kasnije tokom procesa, bili konstruktivni u pronalaženju rješenja. Najprije želim zahvaliti strankama  HDZBiH i  HDZ 1990,  te SDA, na čelu sa predsjednikom Tihićem, zato što su podržali Protokol koji sam predložio, a koji je u skladu sa tri principa EU. Oni su time pokazali svoju odgovornost prema zemlji i njenoj evropskoj budućnosti.


U petak poslije podne primio sam dokument koji predstavlja gledišta Stranke za BiH i SNSD. Informirao sam ih i želim da to iznesem javno, da je pozitivno da dvojica stranačkih čelnika pitanje policije i budućnost zemlje tretiraju na ozbiljan način te da rade u pravcu pronalaženja rješenja. To nije bio slučaj u zadnjem periodu i zemlja je patila zbog toga.   Ohrabrujuće je da su približili svoje stavove po ovom ključnom pitanju. Međutim, dokument ostavlja neka važna pitanja nerazriješenima. Zatražio sam od obojice stranačkih čelnika pojašnjenje o tim pitanjima.


Ovo što sam upravo iznio znači da ima još mnogo toga da se uradi prije nego bude moguće da kažemo da se pitanje reforme policije riješava u skladu sa očekivanjima Evropske unije. Ono što vidim je nova razina angažiranosti od strane političkih čelnika, a to je svakako pozitivno i ohrabrujuće. Uvijek je na političkim čelnicima da pronađu rješenje i postignu kompromis. To je evropski način vođenja politike.


Vi znate da ja zaista želim da Bosna i Hercegovina krene naprijed, evropskim putem, i želim da u tome uspije. Znamo da će Crna Gora narednih dana potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a izgleda da će ga i Srbija parafirati sredinom oktobra. Još uvijek postoji šansa za BiH da ne bude ostavljena iza svih. Razgovarao sam sa evropskim komesarom za proširenje Olliem Rhenom  o posljednjim dešavanjima te smo se usuglasili da, s obzirom na ohrabrujući razvoj situacije, Evropska komisija sačeka još par dana – ali samo par dana. Stoga mi, Evropska unija i međunarodna zajednica očekujemo od bosanskohercegovačkih čelnika da daju sve od sebe kako bi što prije došli do dogovora koji će ispuniti evropske zahtjeve te imati potrebnu političku podršku.


Neki prije, neki poslije, no na kraju su svi političari pokazali spremnost da poštuju proces na zadati način i krenu ka iznalaženju kompromisa. To je svakako ohrabrujuće, ali ovim putem trebaju ići do kraja. Bila bi velika šteta da stanu na pola puta. Sada je trenutak da svi iza sebe ostave negativnu retoriku te da se uključe u konstruktivan politički dijalog sa ciljem iznalaženja rješenja, koje je bliže nego što se činilo prije samo nekoliko dana.

Europa.ba