Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija u Banja Luci


Visoki predstavnik će održati konferenciju za novinare u petak


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Miroslav Lajčak, će sutra, u petak, 19. oktobra, održati konferenciju za novinare u zgradi OHR-a u Sarajevu, u 14: 00 časova.


Visoki predstavnik je odlučan u namjeri da BiH postane funkcionalna i efikasna država koja donosi zakone i radi na politikama razvoja.


Nakon ovosedmičnih sastanaka koje je visoki predstavnik imao u Briselu, i sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije, na kojem se govorilo i o neuspjehu BiH da uspješno okonča reformu policije, postalo je sasvim izvjesno da su političari Bosne i Hercegovine umjesto integracije odabrali izolaciju i odbacili evropsku perspektivu ove zemlje. To je porazna činjenica za ovu državu.


Činjenica je i to da BiH ima samo briselsku perspektivu i da njoj nema alternative. Kako će se ona dostići, u novonastaloj situaciji zavisi više od mehanizama koji su uspostavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, nego kroz EU integracije.


Na sutrašnjoj konferenciji za novinare, visoki predstavnik, Miroslav Lajčak, će govoriti o onome što je preostalo da se uradi, a to je puna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma. U Bosni i Hercegovini postoji veliki broj prioriteta koji proizilaze iz ovog sporazuma i koji nisu do kraja ispunjeni. U posljednjih godinu dana, u Bosni i Hercegovini usvojena su samo tri zakona, od kojih jedan vezan za evropske integracije. To daje jasnu dijagnozu trenutnog stanja državnog sistema, koji se mora osposobiti.

Europa.ba