Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija u Banja Luci

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske Unije, Miroslav Lajčak, danas je u Beču, gdje će se obratiti Stalnom vijeću OSCE-a. U svom obraćanju, gospodin Lajčak će članovima Stalnog vijeću OSCE -a govoriti o aktuelnoj političkoj situaciji i Bosni i Hercegovini, te gdje se zemlja nalazi u procesu evropskih integracija, a u svjetlu neuspješno završenih pregovora o reformi policije, kao jednom od ključnih uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak će ponoviti svoje ubjeđenje da je evropski put jedini način da se postigne dugotrajna stabilnost u cijelom regionu, te da je to i najbolji put za Bosnu i Hercegovinu. Nakon neuspjeha političara u Bosni i Hercegovini da postignu dogovor koji bi vodio parafiranju SAA, neophodno je raditi na tome da se stvori nova dinamika u političkom životu zemlje, koja će ne samo omogućiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već dovesti i do toga da BiH bude konsolidovana kao funkcionalna i stabilna zemlja, u kojoj vlada zakon. U ovom trenutku, međunarodna zajednica se mora fokusirati na implementaciju Deytonskog mirovnog sporazuma.


U svom obraćanju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će govoriti i o izmjenama zakona o Vijeće ministara, čiji je cilj bio da se pospješi funkcionalnost državnih institucija, te o svojim budućim naporima da se javnost u Bosni i Hercegovini što bolje upozna sa beneficijama koje donosi evropski put.


Tekst govora visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka, moći ćete kasnije tokom dana pronaći na internet stranici EUSR-a.

Europa.ba