Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR/EUSR, Frane Maroevic

EUFOR, Maj. David Fielder

 


OHR


Vlada RS-a odbacila pravne garancije


Nakon što je razmotrio zaključke Vlade Republike Srpske od 29. oktobra, OHR je konstatirao da ponovo nije ponuđen nijedan jedini argument ili činjenica koja bi ukazivala na to da Odluka visokog predstavnika da donese izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara ugrožava interese srpskog naroda.


Shodno tome je i dalje nepromijenjen stav OHR da nema potrebe da se povuče ili izmijeni Odluka visokog predstavnika.


Odluka visokog predstavnika je u potpunosti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i ni na koji način ne ugrožava poziciju bilo kog entiteta ili konstitutivnog naroda.


Uprkos generalno pozitivnom toku sastanka pravnih stručnjaka prošle subote OHR izražava žaljenje što Vlada RS nije prihvatila ponudu OHR-a da definira pravno


tumačenje OHR-a kao autentično pravno tumačenje. Autentično pravno tumačenje je pravno prihvaćena klasifikacija koja bi se osvrnula na bojazni srpskog naroda.


OHR je dao dovoljno prilika da se nađe rješenje i nemamo razloga da vjerujemo da političko vodstvo RS-a iskreno želi naći rješenje.


Sve ostalo je izazivanje vještače političke krize koja može dovesti  do kršenja Dejtona i izazivanja Međunarodne zajednice.


U tom kontekstu dodao bi komentar na deklaraciju potpisanu u Mostaru. Kao što smo već rekli ovo je pozitivan korak, no očekujemo brze sljedeće aktivnosti to jest priprema i usvajanje zakona.


Nije moguće ni razmišljati o Evropskoj budućnosti u situaciji kada se prijeti nepoštivanju Dejtona, ustava i zakona ove zemlje.


Narodna skupština Republike Srpske danas nastavlja svoju sjednicu ali kako smo obaviješteni Vlada RS je dala savjet da ne donosi bilo kakve zaključke dok ne prođe sjednica Vijeća za implementaciju mira što nas dovodi do druge tačke koju sam pripremio za danas.


Danas počinje dvodnevna sjednica Vijeća za implementaciju mira u Sarajevu


Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) na nivou političkih direktora će se okupiti u Sarajevu danas i sutra. Pravi je trenutak da se Vijeće za implementaciju mira sastane i ozbiljno razgovara o pogoršanju političke situacije u zemlji.


U toku svojih diskusija Vijeće za implementaciju mira će razmotriti napredak koje su strane u BiH postigle u pravcu implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma, posebno funkcionalnost zajedničkih institucija na državnom nivou, nedostatak napretka u određenim oblastima, uključujući raspodjelu državne imovine kao i pozitivnije pokazatelje da lideri koalicije u BiH pokušavaju pronaći sporazum. Vijeće će također razgovarati o perspektivi zemlje da se pridruži EU što je trenutno blokirano, ali se tračak nade u tom smjeru pokazao u Mostaru u nedjelju.


Očekujemo da će politički direktori voditi ozbiljnu diskusiju o situaciji u BiH. Vijeće za implementaciju mira će se susrest sa liderima političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou te sa Vijećem ministara.


EUFOR


Sastanak Komandanta EUFOR-a i ministra sigurnosti BiH


Komandant EUFOR-a, kontraadmiral Hans Jochen Witthauer i ministar sigurnosti i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Tarik Sadović, održali su sastanak jučer popodne u kampu Butmir na kojem su razgovarali o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH, te potrebi da sve strane u BiH poštuju Dejtonski mirovni sporazum. Složili su se da, usprkos trenutnoj političkoj krizi, sigurno i stabilno okruženje nije ugroženo. Razgovarano je i o pitanjima kontrole kretanja municije i naoružanja, koji su u okviru mandata EUFOR-a. Komandat EUFOR-a je naglasio da su “postojeći kontrolni mehanizimi od izuzetnog značaja za sigurno i stabilno okruženje. EUFOR želi ovu funkciju predati centralnoj vlasti u BiH, a traži se podrška svih političkih stranaka da bi se usvojili neophodni zakoni iz ove oblasti”.


EUFOR smatra da nekontrolirano prisustvo naoružanja i municije i dalje predstavlja ozbiljan problem u BiH. Za sprovođenje mira na osnovu Dejtonskog sporazuma potreban je centralni organza nadzor kretanja naoružanja i municije koju posjeduju civili u BiH, a trenutno je to EUFOR. Saradnja bh. vlasti i EUFOR-a rezultirala je otkrivanjem značajnog tajnog skladišta naoružanja prošle sedmice koje je potom predano lokalnoj policiji.


Komandant EUFOR-a je ponovno istakao da “lokalna odgovornost ostaje vodeći princip. Moj cilj je osigurati kontroliranu primopredaju funkcija EUFOR-a na odgovarajuće organe vlasti BiH”.

Europa.ba