Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR/EUSR, Frane Maroevic

EUFOR, Maj. David Fielder

 


OHR


Za danas imamo dvije izjave.


Prvo, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas putuje u Brisel, gdje će održati niz sastanaka na visokom nivou sa zvaničnicima EU i NATO saveza.


Sutra će visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU posjetiti NATO gdje će se sastati sa generalnim sekretarom Jaapom De Hoop Schefferom te obratiti se Sjevernoatlantskom vijeću.


Visoki predstavnik će izvijestiti NATO, a kasnije i Komitet EU za politička i sigurnosna pitanja, o aktuelnoj situaciji u BiH te o zaključcima sastanka Vijeća za implementaciju mira održanog prošle sedmice.


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će predstavnicima NATO-a i Komiteta EU za politička i sigurnosna pitanja potvrditi da međunarodna zajednica zadržava sve neophodne instrumente za suprotstavljanje destruktivnim tendencijama te da neće dozvoliti pokušaje narušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, kako unutar zemlje tako i izvan nje.


Vijeće za implementaciju mira je prošle sedmice istaknulo da je međunarodna zajednica ozbiljno zabrinuta zbog situacije u BiH; od mjeseca juna BiH nije načinila nikakve pomake ka parafiranju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


Obzirom na nedostatak napretka u ključnim reformama, Vijeće za implementaciju mira je dalo jednoglasnu podršku potrebi da se težište ponovo stavi na završetak provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma, što uključuje i nastojanja da se riješi problem evidentne nefunkcionalnosti državnih institucija. 


Na sastancima sa zvaničnicima Evropske komisije, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će istaknuti da Mostarska deklaracija potpisana 28. oktobra može poslužiti kao polazište za obnovljeni pozitivan angažman vladajućih koalicionih stranaka. Međutim, sada su potrebni konkretni koraci kako bi pokazali da se radi o ozbiljnim nastojanjima.


 


EUFOR


POSJETA PODKOMITETA ZA SIGURNOST I ODBRANU EUFOR-u


U četvrtak, 8. novembra, članovi Podkomiteta za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta će posjetiti EUFOR i sa njenim komandantom, kontra-admiralom Hansom Jochenom Witthauerom, razgovarati o napretku koji je EUFOR postigao.


 


Predstavnici medija će istoga dana u 17:00 sati imati priliku da se sretnu sa članovima delegacije i trebaju biti ispred glavne kapije baze u Butmiru najkasnije do 16:45 sati. Konferencija za štampu će biti održana u bazi.


 RTQs


Dnevni List, Rešad Dautefendić:


Ja bih pitao gospodina Fielder-a, pošto je nakon ove teške političke krize u narodu sve prisutnija priča da će ponovo biti rata i slično, šta on može, u ime EUFOR-a, kazati da ih smiri?


EUFOR, Maj. David Fielder:  


 


To je dobro i veoma važno pitanje. Trenutni stav EUFOR-a jeste da ne vidimo nikakvu prijetnju niti bilo kakve promjene u trenutnoj sigurnosnoj situaciji. EUFOR je ovdje od 2004. godine, a njegovi prethodnici od 1995. godine i tokom svog tog vremena bili smo svjedoci mira. EUFOR ima jake sposobnosti da održi taj mir. Dakle, želimo uvjeriti građane da posjedujemo snagu, sposobnost i kapacitet da održimo mir.  


Oslobođenje, Antonio Prlenda:


Evropska komisija danas predaje Vijeću ministara Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine tokom proteklih 12 mjeseci. Pa samo komentar, zna li se šta je? Korupcija, reforma policije? Kako vi gledate na ovo pred Izvještaj danas?


OHR/EUSR, Frane Maroević:


Izvještaj još uvijek nije formalno niti predan niti objavljen, tako da sve bi bilo špekulacija. Mislim, nikome nije nikakva tajna da u ovom trenutku nije postignut napredak u vrlo ključnim reformskim procesima od policije da počnemo također mislim da nema napretka na drugim pitanjima koji su bili važni za nastavak evropskog puta. To je ono što je sada ključno da se vidi. Ali, ja ne bih dalje htio komentirati nešto što još uvijek nije objavljeno. A koliko sam ja upoznat, Evropska komisija imati će službeno predavanje u 15:00 sata danas i u 16:00 sata imaju konferenciju za medije, gdje će ambasador vam moći ući u više detalja.


FTV, Antonija Djak:


Može li kratak komentar o današnjem sastanku na Jahorini? O čemu su razgovarali visoki predstavnik i gospodin Dodik?


OHR/EUSR, Frane Maroević:


O Srebrenici. Danas je bila konferencija o Srebrenici. To je jako važan proces za pokretanje investicija u Srebrenicu i način da se pokrene čitav proces regeneracije ove vrlo važne općine i okruženja.  


FTV, Antonija Djak:


Ja se ispričavam, ja ću se osvrnuti na neke sinoćnje izjave. Ima li OHR možda komentar na sinoćnju izjavu gospodina Dodika da ne bi prihvatio eventualnu smjenu ukoliko bi došlo do toga i da bi on nastavio obavljati svoju dužnost čak iako bi ga pokušali spriječiti u tome?


OHR/EUSR, Frane Maroević:


U principu, što se tiče bilo kakvih smjena političara, znate koji je već standardan odgovor – da ne špekuliramo o budućim aktivnostima. Tako da ne bih špekulirao ni o konzekvencama bilo kakvih aktivnosti. Sve je to špekulacija.

Europa.ba