Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija

Eldar Subašić  OHR/EUSR
David Fielder  EUFOR

 

OHR


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU poziva na održavanje sjednice Vijeća ministaraBiH


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izrazio žaljenje što nijedna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije održana od 16. oktobra ove godine.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU očekuje od svih institucija BIH da i dalje funkcioniraju te je pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara u ostavci, Nikolu Špirića, da hitno sazove sjednicu Vijeća ministara.


Ključni zakoni su na dnevnom redu Vijeća ministara i ne mogu ući u parlamentarnu proceduru bez njegovog odobrenja.


Potrebno je usvojiti izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima u skladu sa Odlukom Vijeća sigurnosti UN-a iz aprila 2007. godine, što bi decertificiranim policajcima omogućilo da se prijave na pozicije u policijskim tijelima.


Drugi zakoni koji su u postupku se tiču stručnog obrazovanja i obuke, formiranja Nacionalnog fiskalnog vijeća te uspostavljanju jedinstvenih kriterija za plaće zaposlenih u bh. institucijama. A kao zadnje ali ne i manje važno pitanje, Vijeće ministara mora da odobri Zakon o budžetu institucija BiH za 2008. godinu.


Također, postoji čitav niz odluka koje treba donijeti. Vijeće ministara mora odobriti sredstva potrebna za predsjedničke izbore u Republici Srpskoj 9. decembra, imenovati novog direktora SIPA-e te odobriti Sporazum o državnoj imovini.


Bosna i Hercegovina i njene institucije ne mogu sebi dozvoliti luksuz da ne rade. Iako je jasno da je njegov predsjedavajući Nikola Špirić u tehničkom mandatu, on ipak ima odgovornost da osigura funkcionisanje Vijeća ministara. 


“Gospodin Špirić treba da dođe na radno mjesto i radi svoj posao”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Čak i ako se ne slaže sa mojim odlukama on je i dalje demokratski odgovoran građanima BiH za vođenje zemlje sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik.”


“Predsjedavajući Vijeća ministara koji podnese ostavku, ne dolazi na posao a potom se žali da međunarodna zajednica rukovodi zemljom i da ga ignoriše, ne samo da ne radi svoj posao nego i izdaje građane Bosne i Hercegovine!”, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


 


EUFOR


Bez izjave

Europa.ba