Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija u Banja Luci


Protraćeno šest sedmica – preostaju dva dana


Visoki predstavnik Miroslav Lajčák boravi danas u Banjoj Luci, gdje će se sastati sa predsjednikom Vlade Miloradom Dodikom.  Jučer se sreo sa Harisom Silajdžićem i Sulejmanom Tihićem.


Visoki predstavnik se direktno obraća stranačkim liderima kako bi naglasio ozbiljnost situacije nakon jučerašnjeg neuspjeha razgovora Kolegijuma u postizanju sporazuma o Poslovniku.


Visoki predstavnik izražava žaljenje da strane nisu pokazale želju da pronađu kompromisno rješenje unutar ustavnog okvira.


Visoki predstavnik je inicirao ovaj proces 19. oktobra, ostavljajući vremena stranačkim liderima u BiH da postignu sporazum u skladu sa Ustavom i koji bi smanjio mogućnost blokiranja institucija neprisustvovanjem sjednicama.


Posvećenost visokog predstavnika preuzimanju odgovornosti od strane domaćih aktera je jasna; političari BiH su imali šest sedmica da dođu do sporazuma koji bi stvorio funkcionalniji parlament; sada brojimo dane. 


Jasnije rečeno, ako tražite veću odgovornost, morate pokazati da ste spremni za to.


Visoki predstavnik sada, takođe, očekuje da se sutra sastane sa kolegijumima oba doma Parlamenta BiH.


On će zatražiti da se pokaže spremnost za preuzimanje odgovornosti od strane domaćih aktera i dati podršku Parlamentu BiH da načini daljnje napore kako bi se došlo do konsenzusa koji bi bio u skladu sa Ustavom i zahtjevima za funkcionalnost koji su izneseni 19. oktobra.


Šest sedmica je bespotrebno protraćeno: ostaju još dva dana. Bosanskohercegovački lideri treba da iskoriste ovu priliku i načine stvaran napredak.

Europa.ba