Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR/EUSR, Mario Brkić


EUFOR, David Fielder


NATO, Derek Chappell


 


 


OHR/EUSR


  


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU izvještava Komitet za politiku i sigurnost o situaciji u BiH


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU danas se nalazi u Briselu gdje će Komitet za politiku i sigurnost – ovaj Komitet formulira evropsku sigurnosnu i odbrambenu politiku – izvijestiti o zaključcima koji su doneseni na sastanku Vijeća za implementaciju mira prošle sedmice te o političkoj situaciji u BiH.


 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će reći da je došlo do značajne promjene u poziciji Vijeća za implementaciju mira kao odgovor na političku situaciju u BiH, te kao rezultat toga Vijeće sada traži ispunjenje konačnih kriterija umjesto konačnog datuma zatvaranja OHR-a.


 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će reći da je cilj Vijeća za implementaciju mira, Ureda visokog predstavnika i Evropske unije, BiH kao mirna, održiva država koja se nepovratno nalazi na putu evropske integracije. Kao podršku ovom cilju Vijeće za implementaciju mira je postavilo pet ciljeva koje trebaju ispuniti institucije BiH, te zahtijeva da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpiše i da se da pozitivna ocjena situacije u BiH prije no što se OHR zatvori.


 


Vijeće za implementaciju mira je jasno stavilo do znanja da će OHR nastaviti da djeluje sa nepromijenjenim mandatom i da će nastaviti da osigurava puno poštivanje Daytonskog/Pariskog mirovnog sporazuma.


 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će naglasiti tri ključna pitanja u vezi sa Vijećem za implementaciju mira:


prvo, jedinstvo međunarodne zajednice u donošenju odluke da se produži OHR


drugo, jednoglasan sporazum da sve strane moraju u potpunosti postupati u skladu sa Daytonskim/Pariskim mirovnim sporazumom


i treće, stav da bh. vlasti moraju osigurati da se ispune ciljevi potrebni za zatvaranje OHR-a.


 


Što se tiče napretka BiH u reformama koje vode ka EU visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU  će naglasiti da se zakoni o reformi policije nalaze pred Parlamentom BiH, uprkos primjedbama SDA-a. Ako se usvoji ova reforma potpisivanje SSP-a će konačno biti na dohvat ruke.


 


U svojoj procjeni političke situacije visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će konstatirati da je, uprkos napretku ka SSP-u, potrebno poboljšati političku situaciju u BiH. Umjesto da pokušavaju drugima nametnuti svoju vlastitu viziju zemlje politički lideri trebaju pokušati pronaći zajedničku osnovu.


 


www.reci.ba


 


I konačno, želio bih da vam skrenem pažnju na internet stranicu www.reci.ba gdje možete naći najnovije odgovore Miroslava Lajčaka na pitanja građana.


 


EUFORZAJEDNIČKA OBUKA EUFOR-A I OSBIH


 


Ove sedmice će u bazi Komanči pored Tuzle EUFOR-ov multinacionalni bataljon sprovesti obuku. Tokom ovog perioda, vod vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine će se pridružiti EUFOR-u radi zajedničke obuke. Ovo je vrlo značajan događaj za Oružane snage Bosne i Hercegovine, jer predstavlja još jedan pokazatelj napretka. Ova obuka će omogućiti EUFOR-u i OSBiH da savladavaju tehnike koje su potrebne u operacijama podrške miru, a uključivat će tehnike suzbijanja nereda i brzo izvlačenje osoblja koje se nalazi u ugroženim objektima.


 


Predstavnici medija će u četvrtak, 6. marta, imati priliku da prisustvuju ovoj vježbi i razgovaraju sa pripadnicima EUFOR-a i OSBiH, radi čega se pozivaju da budu na glavnoj kapiji baze Komanči najkasnije u 12:30 sati, gdje će ih dočekati predstavnici EUFOR-a i OSBiH.    


 EUFOR PREDAO ODGOVORNOST NAD SKLADIŠTIMA NAORUŽANJA


 


Komandant EUFOR-a, generalmajor Ignacio Martin Villalain i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalpukovnik Sifet Podžić, će 6. marta 2008. godine u 13:00 sati u bazi u Rajlovcu prisustvovati ceremoniji kojoj bi također trebao prisustvovati i ministar odbrane Bosne i Hercegovine, g. Selmo Cikotić.


 


EUFOR će na ovoj ceremoniji zvanično predati Oružanim snagama Bosne i Hercegovine odgovornost nad skladištima naoružanja. Komandant EUFOR-a i načelnik ZŠ OSBiH će ovom prilikom potpisati Pismo razumijevanja.


 


Predstavnici medija će imati priliku da prisustvuju ovome događaju i razgovaraju sa komandantom EUFOR-a i višim predstavnicima OSBiH. Predstavnici medija bi trebali sa Uredom za štampu OSBiH dogovoriti detalje vezane za ulazak u bazu Rajlovac.


 


Ured za štampu OSBiH: treba potvrditi


 


PERSONALNE PROMJENE U EUFOR-ovom UREDU ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU


 


Načelnik Ureda za odnose s javnošću:


Potpukovnik Miguel Jose MARTIN BERNARDI, pripadnik španskog KoV-a, preuzeo je dužnost načelnika EUFOR-ovog Ureda za odnose s javnošću. On je na toj dužnosti zamijenio potpukovnika Jan STROEHMERA, iz njemačke mornarice koji je  u BiH proveo preko devet mjeseci. 


 


Glasnogovornik:


Potpukovnik Phillip TRELOAR, pripadnik Kraljevske Marinac će u toku ove sedmice preuzeti dužnost glasnogovornika EUFOR-a od majora Dave FIELDERA, pripadnika Kraljevskih marinaca. 


 


I novi načelnik i glasnogovornik se raduju što će raditi zajedno sa novinarima iz BiH i nadaju se da će se dobri odnosi između EUFOR-a i novinara nastaviti. Odlazeći načelnik i glasnogovornik žele se zahvaliti svima koji su njihov boravak u BiH učinili nezaboravnim i sretni su što je zemlja sigurna i stabilna i nastavlja svoj pozitivan napredak ka evropskim integracijama. 


NATO


Nije bilo izjave.


Europa.ba