Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija


OHR/EUSR, Eldar Subašić
OSCE, Aida Bešić
NATO, Derek Chappell

EUFOR, Lt Cdr Philip Treloar

 


OHR/EUSR


Lajčak na Konferenciji ministara obrazovanja u Sarajevu


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas će učestvovati na prvom sastanku novouspostavljene Konferencije ministara obrazovanja u BiH, koja će biti održana u hotelu Holiday Inn u Sarajevu, s početkom u 14:00 sati. Novinari će moći prisustvovati uvodnom govoru Miroslava Lajčáka kojeg ćemo naknadno objaviti i na našim Internet stranicama (www.ohr.int i www.eusrbih.eu), zajedno sa saopštenjem za javnost.


Javna debata o evropskoj perspektivi BiH na Palama


Specijalni predstavnik EU će danas također učestvovati na javnoj debati građana o evropskoj perspektivi BiH, koju organiziramo na Palama u suradnji sa nevladinom organizacijom „Luna“ i Savjetom mladih Pale. Debata počinje u 17:00 sati u sali III Pravnog fakulteta. Snimatelji i fotografi mogu propratiti početak debate. Novinari mogu prisustvovati debati kao građani.


Frenkie snimio pjesmu za kampanju „Reci“


Potencijal kampanje „Reci“, kojoj je cilj animiranje građana da se što više angažiraju u evropskim integracijama BiH, je među ostalima prepoznao i hip-hop muzičar Frenkie. On je na sebi svojstven način dao podršku ovoj kampanji i snimio pjesmu o evropskom putu BiH.


Frenkieva pjesma postavljena je na Internet stranici www.reci.ba i građani imaju priliku da je čuju na svim javnim debatama o evropskoj perspektivi BiH. Pjesmu ćemo čuti na kraju pres-konferencije.


 


OSCE


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini idaje izvještaj o Zavodu „Hum“, koji radi na obrazovanju dječaka i muških adolescenata


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas izdaje izvještaj o Zavodu „Hum“, koji radi na edukaciji dječaka i muških adolescenata, a koji se nalazi u Sarajevu. Ovo je jedina institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojoj su smještena djeca koja su počinila krivična djela. 


Usprkos odgovornostima koje su povjerene takvoj instituciji, Zavod „Hum“ nema reguliran pravni status za obavljanje osnovnih djelatosti, kao ni resurse koji su potrebni za pružanje usluga, kako je to predviđeno domaćim zakonima i međunarodnim standardima.


Strategijom o maloljetničkom prijestupništvu Bosne i Hercegovine i njenim Akcionim planom navodi da su prioriteti određivanje pravnog statusa Zavoda, kao i njegovo restruktuiranje u skladu s međunarodnim standardima. Strategija također nalaže i odvajanje djece koja su počinila krivična djela od one koje su tu poslale centri za socijalno staranje.


Prošle je više od godinu dana kako su ove preporuke postale dio zvanične politike. Nažalost, stručno tijelo za koordinaciju, koje se navodi u Strategiji, još uvijek nije uspostavljeno i zabrinutosti o uvjetima smještaja maloljetnika u Zavodu „Hum“ ostaju.


Ovaj izvještaj predlaže administrativne i pravne mjere koje je potrebno preuzeti kako bi ovaj Zavod postao i održiv i da njegov rad bude u skladu s domaćim zakonima i međunarodnim standardima o ljudskim pravima. On također uključuje i specifiččne preporuke za poboljšanje životnih uvjeta i programa namijenjih ranjivoj djeci koja su smještena u Zavodu.  


 


EUFOR


NOVI NAČELNIK GLAVNE KOMANDE EUFOR-a PREUZEO DUŽNOST U KAMPU BUTMIR


Brigadni general njemačkih zračnih snaga Robert Löwenstein preuzeo je danas u Sarajevu dužnost načelnika Glavne komande EUFOR-a od brigadira Pabla Bermuda.  U svom obraćanju vojnom osoblju u kampu Butmir, novi načelnik Glavne komande EUFOR-a je izjavio:


“Veoma sam počašćen što danas preuzimam ovu ključnu operativnu dužnost na Balkanu. Svrha EUFOR-ove misije je doprinijeti sigurnom i stablinom okruženju u Bosni i Hercegovini.  Kao načelnika štaba komandanta EUFOR-a, generala Villaliana, moj zadatak je da rukovodim vojnim operacijama EUFOR-a i omogućim prenos sve većeg broja nadležnosti sa EUFOR-a na Oružane snage i druge relevantne institucije ove zemlje.


Naše vojno prisustvo u BiH omogućuje međunarodnoj zajednici da efikasno izvršava svoje dužnosti, uključujući podršku vlastima BiH u borbi protiv organiziranog kriminala i podršku Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Predanost međunarodne zajednice dugoročnoj stabilnosti ove zemlje i regije ima vidnu podršku u EUFOR-ovom prisustvu u BiH. Radujem se što ću blisko i s povjerenjem surađivati sa Oružanim snagama i drugim institucijama ove zemlje.”

Europa.ba