Izjava visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčáka u vezi antievropskog poteza Vlade RS


Dobar dan, hvala vam što ste se odazvali pozivu u tako kratkom roku.


Na početku svog mandata sam rekao da neću biti dio političkih igara nego da je moja uloga da osiguram poštivanje pravila.


11. septembra Vlada Republike Srpske je usvojila zaključak da institucije RS-a ne ustupe informacije SIPI i Tužilaštvu BiH.


U zaključku Vlade RS navodi se da Poreska uprava Republike Srpske i druge institucije RS nisu obavezne da SIPI ili tužiocu BiH dostavljaju kopije poreskih prijava i bilansa za preduzeća Integral inženjering iz Laktaša i Integra inženjering iz Banja Luke, za Vladu RS i niz ministarstava. Svi su navedeni u ovoj odluci Vlade.


Na temelju ovog zaključka, Sekretarijat Vlade RS uputio je pismo Tužilaštvu BiH u cilju informisanja tužioca o ovoj odluci.


Nepoštivanje zahtjeva upućenih iz Tužilaštva BiH ili SIPA-e je nezakonito.


Instrukcija od strane zakonodavnog ili izvršnog tijela koja sprječava pravosuđe da radi svoj posao predstavlja jasno političko uplitanje u pravosudna pitanja.


Takav akt predstavlja rušenje vladavine prava na kojima je izgrađeno svako moderno demokratsko društvo.


Vladavina prava je jedan od temeljnih principa Evropske unije i svake evropske demokracije. Političko uplitanje u zakonodavstvo uništava evropske aspiracije Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.


Zato sam danas uputio pismeni zahtjev Vladi RS-a da ispravi ovu situaciju tako što će ovu odluku uskladiti sa zakonima BiH i osigurati da institucije RS-a sarađuju sa svim policijskim i pravosudnim institucijama BiH.


Očekujem od njih ozbiljnu reakciju jer ovo je ozbiljna situacija.


Ovo je pitanje vladavine prava i evropske budućnosti. To je nešto što je u interesu svih građana uključujući i građana Republike Srpske. 


O ovome sam obavijestio i ambasadore zemalja članica Vijeća za implementaciju mira i u petak ujutro razmotrit ćemo reakciju Vlade RS-a.

Europa.ba