Lajčák: Evropski put BiH traži veći angažman

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, sastao se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem.

 


Konstatirano je da u sljedećem periodu treba učiniti sve kako bi Izvješće o napretku BiH u procesu evropskih integracija, koje Evropska komisija priprema za novembar, bilo što pozitivnije.


 


Govoreći o pitanju raspodjele državne imovine, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU upoznao je predsjedavajućeg Špirića o tome da će u subotu na sastanku sa čelnicima šest stranaka tražiti njihov veći osobni angažman u cilju pronalaženja zakonskog rješenja na kome već radi Komisija za državnu imovinu. 


 


Također, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao kako je uspostava Fiskalnog vijeća u interesu sviju i to ne samo zbog ispunjavanja uvjeta u kontekstu tranzicije OHR-a nego i zbog budžetskog planiranja. Konstatirao je da treba učiniti sve da se članovi Fiskalnog vijeća sastanu što prije te identificiraju potrebne aktivnosti u smislu uspostave funkcionalnog Fiskalnog vijeća.


 

Europa.ba