Delegacija EU/EUSR pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije

Delegacija Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini istakla je zastavu u duginim bojama u sjedištu Europske unije u Sarajevu povodom obilježavanja Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije 17. maja.

Ovaj dan je ključni događaj na godišnjoj razini kojim se privlači pažnja donositelja odluka, medija, javnosti, lidera i lokalnih vlasti na ljudska prava lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba i svih onih koji se ne uklapaju u većinske seksualne i rodne norme.

Uspostavljen je 2004. godine s ciljem skretanja pažnje političara, uglednika, društvenih pokreta, javnosti i medija na nasilje i diskriminaciju koju doživljavaju LGBTI osobe u svijetu.

Danas se 17. maj obilježava u preko 130 zemalja, uključujući i 37 zemalja u kojima su istospolni odnosi nezakoniti. U 2014. godini, 1280 organizacija širom svijeta izvjestilo je o 1600 događaja na obilježavanju ovog dana. Ovakve mobilizacijske aktivnosti ujedinjuju milione u pružanju podrške priznavanju ljudskih prava za sve, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet ili deklariranje.

Sam 17. maj izabran je u spomen na odluku Svjetske zdravstvene organizacije iz 1990. godine kojom je ukinuta klasifikacija homoseksualnosti kao mentalnog poremećaja.

Međunarodni dan protiv homofobije, transfobije i bifobije službeno je priznat od strane nekoliko država, međunarodnih institucija poput Europskog parlamenta, te velikog broja domaćih vlasti. Većina agencija Ujedinjenih naroda također obilježava ovaj dan uz prigodna dešavanja.

Saynajte više o Međunarodnom danu protiv homofobije, transfobije i bifobije na: http://dayagainsthomophobia.org/

Smjernice politika EU-a za podršku ljudskim pravima LGBTI osoba: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/137584.pdf

Više o radu EU na promociji i odbrani prava LGBTI osoba: http://eeas.europa.eu/human_rights/lgbt/index_en.htm

Europa.ba