Program EU za oporavak od poplava: Obnovljen most koji će povezati mještane Dubničkog mosta i Pakovića sa ostatkom opštine Milići

Šef kooperacije pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Melvin Asin i načelnik općine Milići Živojin Jurošević danas su zvanično otvorili za promet obnovljeni most na rijeci Jadar u naselju Dubnički Most u Milićima.

Ovaj most, koji povezuje oko 60 domaćinstava s dvjestotinjak mještana naselja Dubnički Most i susjednog sela Pakovići s ostatkom Općine Milići, potpuno je uništen u poplavama u maju 2014. godine.

Budući da stari most nije omogućavao nesmetano protjecanje rijeke Jadar, novoizgrađeni most je 5 metara duži, a 2 metra viši od prethodnog, čime je osigurana dugotrajna stabilnost njegove konstrukcije. Ukupna ugovorena vrijednost radova na izgradnji mosta bila je 55.545 eura, od čega je 40.245 eura bila investicija Evropske unije. Ostatak sredstava za obnovu osigurala je opština.

Prilikom zvaničnog puštanja mosta u promet, gosp. Melvin Asin je rekao: “Most koji danas zvanično otvaramo ne predstavlja samo napore EU na obnovi oštećene i uništene infrastrukture u zajednicama pogođenim poplavama, kako bi se stanovnicima pomoglo da se vrate uobičajenom životu – on predstavlja i samu suštinu Evropske Unije jer povezuje i spaja ljude kao partnere i prijatelje. Nadamo se da će naša pomoć u obnovi mosta biti od koristi u svakodnenom životu ove zajednice, tako što će ponovno uspostaviti vezu između zajednica, olakšati pristup radnim mjestima i vitalnim uslugama, što će djeci omogućiti da stignu do škola, a poljoprivrednicima do tržnica.”

Gosp. Asin je iskoristio priliku da naglasi kako je, godinu dana nakon razornih poplava u BiH, Program EU za oporavak od poplava postigao niz opipljivih rezultata širom područja u Bosni i Hercegovini koja su pogođena poplavama: javna infrastruktura je obnovljena kako bi se ponovno osigurala mogućnost korištenja vitalnih javnih usluga, obnovljeni su domovi za posebno ranjive kako bi im se omogućio povratak, pružena je finansijska pomoć malim i srednjim preduzećima kako bi se sačuvala dragocjena radna mjesta, obnovljene su ceste, mostovi i vodovodi u lokalnim zajednicama, a uskoro će pomoć biti pružena i poljoprivrednim proizvođačima koji su ostali bez izvora prihoda uslijed poplava.

Načelnik Jurošević je rekao sljedeće: “U ime stanovnika Općine Milići, htio bih zahvaliti Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini koja je među prvima uspostavila Program iz kojeg je stigla pomoć za oporavak područja koja su bila pogođena poplavama. Zahvaljujući njihovoj pomoći i razumijevanju, imali smo pristup sredstvima u za nas najtežim trenucima, kada su poplave odnijele stari, gotovo improvizovani most koji je spajao skoro 60 kućanstava s glavnom cestom.”

Ukupna investirana sredstva iz EU Programa za oporavak od poplava u opštini Milići iznosi oko 50.000 eura. Ostali radovi koje je finansirala EU u ovoj opštni obuhvataju i izgradnju potpornog zida i lokalnog puta Dubnički Most-Rajići-Buljević, u ukupnom iznosu 9.693 eura, koja je završena u novembru 2014. godine.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija života u lokalnim zajednicama i omogući pružanje pomoći najugroženijim stanovnicima nakon majskih poplava iz 2014. godine. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih službi i infrastrukture, sanaciju stambenih objekata za najugroženije stanovništvo te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.52 miliona eura, od čega je 42.24 miliona osigurala Evropska unija. Ova pomoć finansirana je iz sredstava koje je Evropska unija obećala na donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu u julu 2014. godine.

Program realizuju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) u saradnji s Fondom Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Za više informacija posjetite stranicu EU programa za oporavak od poplava i Facebook stranicu EU programa za oporavak od poplava

Europa.ba