Transkript press konferencije Johannes Hahna, komesara za evropske politike susjedstva i pregovore o proširenju, održane u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine


Komesar Hahn: 
Hvala lijepo. Uvaženi ministre, dame i gospodo,

Sretan sam što sam ponovo u Sarajevu. Bio sam u posjeti ranije zajedno s Federicom Mogherini, još prošle godine. Mogu potvrditi ono što je i ministar istakao, da samo u nekoliko proteklih sedmica, moglo bi se reći, raspoloženje, klima, atmosfera prema Bosni i Hercegovini u Evropi se sasvim promijenila.

Pisana izjava i činjenica da SSP stupa na snagu s 1. junom 2015. godine, sve su to primjeri napretka i iskoraci koje smo mi, a posebno Bosna i Hercegovina, ostvarili u posljednjih nekoliko sedmica. Naravno, ovakva izrazito pozitivna atmosfera također je stvorila puno očekivanja i na europskoj strani. Ali svi smo uvjereni da će se ovaj duh, koji zaista možete osjetiti ovdje u Sarajevu i u zemlji, zadržati i da ćemo dosta brzo vidjeti prve rezultate.

S naše strane, spremni smo pomoći i pružiti podršku, uključujući i finansijska izdvajanja o kojima je već odlučeno. Vremenski period je 2014. do 2017. godine, uključujući i podršku aktivnostima na obnovi nakon poplava, u iznosu od gotovo 200 miliona eura. Ali ja ne bih isključio mogućnost, pod uslovom da stvari budu išle dobro, kao što se situacija razvijala u posljednjih nekoliko sedmica, mislim da smo dovoljno fleksibilni da povećamo budžet, ako to bude potrebno.

To me dovodi do moje druge napomene. Zaista cijenimo doprinos novih vlasti Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko sedmice, kada smo postigli dogovor na razini premijera i to prije samo dvije i po sedmice u Briselu, vezano za osnovnu mrežu željeznica i cesta u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo uključivanje u transeuropsku mrežu.

Ovdje se zapravo radi o vrlo konkretnim i realnim i ostvarivim projektima koji moraju biti završeni najkasnije do kraja 2030. godine, a koji su pogodni za spajanje, odnosno ponovno povezivanje Zapadnog Balkana sa Evropom a posebno vaše zemlje sa svojim susjedima i svim drugim zemljama na europskom kontinentu.

Evropska unija je spremna pružiti određenu vrstu sufinansiranja za provedbu tih projekata, u iznosu do jedne milijarde eura kako bi podržala zemlje u regiji u iznalaženju potrebnih finansijskih sredstava uz, naravno, podršku međunarodnih finansijskih institucija.

Ova odluka je prvi, jasni i precizni ishod Berlinskog procesa pokrenutog u ljeto 2014. godine u Berlinu, a planiramo i popratnu konferenciju u avgustu ove godine u Beču, gdje bi već trebala biti donešena odluka o vrlo konkretnim projektima vezanim za regionalnu mrežu u oblasti transporta, ali i energetike.

Konačno, regionalna saradnja i povezivanje ne smije se zaustaviti u oblastima transporta i snabdijevanja električnom energijom, već, kao što smo ministar i ja razgovarali, mogao bi se utvrditi i drugi krug aktivnosti, na primjer u oblasti saradnje na razini visokog obrazovanja između univerziteta u regiji u smislu zaustavljanja odljeva mozgova u regiji i njegovo pretvaranje u kruženje znanja i stručnosti. Moramo osigurati, posebno mladim ljudima da ostanu u regiji, da imaju perspektivu i prilike u smislu obrazovanja, ali i ekonomske mogućnosti.

Dakle vidite mnogo vrlo konkretnih projekata koji bi trebali ubrzati i približiti Bosnu i Hercegovinu budućem članstvu u Evropskoj uniji.

[Prvo pitanje upućeno ministru Crnadaku]

FACE TV: Pitanje je malo nevezano, ali i dalje relevantno. Komesar Hahn je istakao da je atmosfera jako pozitivna u odnosu na ono što ste vidjeli tokom Vaše posjete u decembru prošle godine s gđom. Mogherini. Međutim, u posljednjih nekoliko dana imamo malo nezgodnu situaciju u Bosni i Hercegovini, u manjem entitetu, Republici Srpskoj, i voljeli bi čuti stavove EU u vezi sa aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Neki bi to nazvali uznemiravanje Bošnjaka, drugi će reći da MUP RS djeluje van svojih ovlaštenja i dužnosti. Dakle, kako Evropa gleda na nesretna dešavanja u Zvorniku? I pitanje za ministra Crnadaka, šta ste Vi poručili Evropi? Šta se to događa u RS?

[Odgovor ministra Crnadaka]

Komesar Hahn: Doista, to je bila i jeste ljudska tragedija, a ja bih iskoristio ovu priliku da izrazim svoje saučešće porodici i prijateljima žrtve. Ovaj događaj je osudila i međunarodna zajednica u zemlji. Ali općenito, ako me pitate o političkoj klimi, stvarno želim naglasiti ovaj, mislim na novi pristup u kojem se Evropa ne miješa u unutrašnja pitanja između različitih dijelova zemlje. To je zadatak države da riješi probleme i iznađe načine i sredstva za komunikaciju s nama na koordiniran i koherentan način i to je razlog zašto je potreban mehanizam koordinacije i to je ono na što sam mislio, dakle, imati strukturu koja omogućuje nama, zajedno s vlastima u zemlji, da realiziramo i provodimo potrebne projekte koji doprinose povećanju razine socijalnog zbrinjavanja za ljude u ovoj zemlji. Ponavljamo, moramo služiti ljudima. Ljudi su odgovornost političara ovdje u zemlji, ali i nas kao europskih dužnosnika.

Novinska agencija HINA: Moje pitanje tiče se zahtjeva EU za adaptacijom Privremenog trgovinskog sporazuma kako bi isti mogao biti primjenjiv u odnosu na Hrvatsku. Bh. vlasti oklijevaju u ovom smislu. Poznato nam je da se sastajete i sa ministrom Šarovićem, pa ako možete dati komentar – kakav je stav EU? Moramo li to učiniti do 1. januara, kao što je i najavljeno, ili će uslijediti sankcije?

Komesar Hahn: Pa, to mora biti učinjeno. Nažalost, Bosna i Hercegovina je još u prošlosti izgubila neko vrijeme na rješavanju ovog problema. Navedeno se mora uraditi i prilično sam siguran da možemo naći zajedničko rješenje za to pitanje i imati rješenje jako brzo. U potpunosti razumijem specifični interes, ali naravno, moramo poštovati i međunarodne ugovore i propise.

Europa.ba