Izjava visoke predstavnice i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini povodom Dana Evrope

9. maja 1950. godine, Robert Schuman pozvao je narode Evrope na ujedinjenje, da se rat na našem kontinentu više nikada ne ponovi. Sada, 65 godina kasnije, njegova poruka mira i jedinstva važna je danas, jednako kao i prije.

Schumanov poziv na prevazilaženje tradicionalnih podjela, samo pet godina nakon Drugog svjetskog rata, postavio je temelje onoga što će prerasti u Evropsku uniju. Tokom godina, naša zajednica je narasla sa šest do dvadeset osam članica i postala najveći mirovni projekat u svijetu. Snovi naših utemeljitelja postali su stvarnost.

Ali, mir i prosperitet zasnovani na istinskoj predanosti temeljnim pravima, demokratiji i vladavini prava, ne mogu se uzimati zdravo za gotovo. Oni zahtijevaju kontinuirani rad, brižljivo njegovanje i zaštitu.

Sa povratkom aveti rata na naš kontinent, naše jedinstvo i dalje ostaje naša najveća snaga. Kod povreda međunarodnog prava i prezira prema ljudskom dostojanstvu drugih, naša je odgovornost da djelujemo u cilju zaštite temeljnih vrijednosti i interesa koje dijelimo s ljudima širom svijeta.

Ovo je prvi Dan Evrope koji proslavljamo s novim vodstvom na čelu naše Unije. Od prvog dana našeg mandata, posvećeni smo djelovanju kao jedan tim i širenju poruke jedinstva u Evropi i svijetu.

Evropska unija je svakodnevni mirovni projekat. Svaka članica, veća i manja, stara ili nova, ima svoje mjesto za stolom i jednako vrijedan glas. Izgradnja jedinstva iz različitosti zna biti teška, ali stalna saradnja i strpljivi pregovori nas dovode do čvrstog konsenzusa. Danas je to ono što moramo postići i na globalnoj razini. Uspostavili smo Evropsku službu za vanjske poslove kako bi radili na ostvarivanju ovog cilja s partnerima širom svijeta, u Africi i arapskom svijetu, u obje Amerike i u Aziji.

Završetak rata podrazumijeva prevladavanje podjela i ujedinjenje bivših neprijatelja. Također, podrazumijeva davanje udjela mladim generacijama u njihovoj budućnosti. Upravo smo iz tog razloga ujedinjeni u borbi protiv ekstremizma i organiziranog kriminala, te rješavanja negativnih utjecaja klimatskih promjena i osiguranja naše energetske budućnosti.

Radimo na podizanju globalnih standarda kako bi svako imao čistu vodu za piće i čisti zrak, uz uživanje visokog standarda života i kvalitete proizvoda koje imamo u Evropi. Također, radimo s partnerima širom svijeta na ulaganjima u obrazovanje i inovacije u otvaranju svijeta mogućnosti čak i onima koji su rođeni u siromaštvu i sukobima.

Evropska unija je projekat za budućnost. Danas slavimo Dan Evrope da pamtimo ali i da gledamo u budućnost. Nadam se da ćete nam se pridružiti širom svijeta u zajedničkim naporima na izgradnji svijeta gdje ljudi, bez obzira ko su i gdje žive, imaju slobodu da odlučuju o svom postojanju i bore se za svoje snove.

Europa.ba