EU EBRD predstavili novi program podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavili su 8. maja u Sarajevu novi dvogodišnji program podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Program će poticati razvoj malih i srednjih preduzeća kroz prenošenje najboljih praksi EU u provedbi Akta o malim preduzećima za Evropu, vodeće strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Evropskoj uniji.

Ukupna vrijednost programa je 2,656 miliona eura, od čega je Evropska unija obezbjedila 2 miliona eura iz IPA-e 2013. Evropska unija je do sada finansirala ukupno više od 40 miliona eura za podršku poduzetništvu u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, je izjavio: „Bosna i Hercegovina treba hitno da poboljša svoje poslovno okruženje i stvori mogućnosti za ekonomski oporavak. Progam koji pokrećemo predstavlja kontinuirani napor Evropske unije da vam pomogne u savladavanju prepreka u razvoju malih i srednjih preduzeća, koja su okosnica ekonomije. Ovo se u velikoj mjeri nadovezuje na preporuke Sporazuma za rast i zapošljavanje čiji je cilj da pomogne BiH da dostigne svoje susjede u pogledu poslovnog okruženja i aktivnosti potrebnih za poticanje investicija i stvaranja novih radnih mjesta.”

Program će podržati preko 130 malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini kroz savjetodavne projekte koji će koristiti ekspertizu međunarodnih savjetnika i domaćih konsultanata. Pored toga, program će prenositi najbolje prakse Akta o malim preduzećima za Evropu putem seminara i informativnih aktivnosti, u kombinaciji sa obukama za lokalne konsultante, poduzetnike i menadžere o principima Akta o malim preduzećima.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, izjavio je: “Pozdravljamo kontinuirano opredjeljenje Evropske unije i EBRD-a da pružaju podršku malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini. Mala i srednja preduzeća čine najveći dio poslovnih aktivnosti u BiH i programi kao što je ovaj, koji su usmjereni na prenos znanja i konkurentnost, su izuzetno značajni.”

EBRD će implementirati ovaj sveobuhvatni program podrške malim i srednjim preduzećima do kraja 2016. godine, kao nastavak svojih ranijih programa implementiranih u raznim zemljama, uključujući sadašnje aktivnosti na podršci malih i srednjih preduzeća u BiH.

Ian Brown, direktor EBRD-ovog predstavničkog ureda u Bosni i Hercegovini, je izjavio: “Uvjereni smo da dobro razvijeni sektor malih i srednjih preduzeća predstavlja temeljni dio zdrave tržišne ekonomije. Za održivi razvoj privatnog sektora u BiH je neophodno da se mali biznisi osposobe da postanu konkurentniji, inovativniji i da rastu.”

EBRD je bio domaćin konferencije u Sarajevu kojoj je prisustvovalo preko 70 predstavnika domaće poslovne zajednice, zvaničnika vlade i drugih aktera u razvoju privatnog sektora.

Za više informacija kontaktirajte:
Zihnija Hasović
Tel: +387 33 266 975
Email: hasovicz@ebrd.com

Europa.ba