Ambasador Wigemark i gđa Wigemark odaju počast u Memorijalnom parku u bazi Butmir

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, Ambasador Lars-Gunnar Wigemark i njegova supruga gđa Rebekah Naomi Wigemark posjetili su 7. maja 2015. Memorijalni park u bazi Butmir i položili cvijeće na svaki od spomen obilježja u parku.
 
Polaganjem vijenaca u memorijalnom parku odata je počast žrtvama koje su podnijeli oni kojima je park posvećen i označena 70. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata.  Nakon govora Komandanta EUFOR-a, generala-majora Johanna Luifa i Ambasadora Wigemarka, gđa Wigemark je u pratnji Višeg nacionalnog predstavnika EUFOR-a za odgovarajuću zemlju položila cvijeće na svaki od spomen obilježja.  

Memorijalni park je zamisao američkog pukovnika Rona Sketoa koji je bio komandant štaba EUFOR-a od 2000 do 2001.  Želio je da park bude manja verzija Dejtonske staze iz Dejtonske zrakoplovne baze gdje su bivši lideri uključeni u sukob potpisali Dejtonski sporazum 1995.  Fontana u središtu je dizajnirana da podsjeća na pahuljicu, simbol Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984.

Tokom godina je niz država i grupa izgradilo spomenike u parku u čast pripadnicima svojih trupa.

Pročitajte više o EUFOR-u na www.euforbih.org

Europa.ba