Paquet: Konkretni rezultati pomoći EU za oporavak of poplava u Šamcu

Direktor za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Jean-Eric Paquet, šefica Odjeljenja BiH pri DG NEAR Michela Matuella i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi zajedno su danas zvanično otvorili Dom zdravlja u Šamcu. Dom zdravlja je obnovljen u sklopu EU Programa za oporavak od poplava u BiH.

Zvaničnici EU su takođe obišli druge lokacije u opštini Šamac kojima je pružena pomoć kroz sredstva EU za oporavak od poplava, uključujući zgradu Opštine, Srednju školu „Nikola Tesla“ i Osnovnu školu „Šamac“. Delegacija je posjetila i naselje Alžirac, gdje su uz pomoć EU obnovljene privatne kuće za 28 porodica.

Šamac je bio teško pogođen poplavama u maju 2014, a većina javnih institucija i veliki broj kuća u ovoj opštini pretrpjela je ogromne štete. Procjenjuje se da Evropska unija za potrebe oporavka u ovoj opštini ulaže 3,28 miliona EUR (6,42 miliona KM), kroz EU Program za oporavak od poplava. EU finansira obnovu 5 javnih institucija, od kojih su tri škole i Dom zdravlja već završeni, dok radovi na obnovi zgrade Opštine još traju. EU je takođe finansirala sanaciju mosta u Gornjoj Slatini i dodijelila bespovratna sredstva za oporavak preduzeća jednom preduzeću u opštini Šamac, čime je omogućeno zadržavanje 23 radna mjesta. U opštini Šamac za obnovu kroz pomoć EU predviđeno je 364 privatnih kuća, od čega je više od 140 kuća već završeno, čime je omogućen povratak za više od 500 ljudi.

„Posjetio sam Šamac neposredno nakon prošlogodišnjih poplava i zadivljujuće je vidjeti kako se grad oporavio od šteta izazvanih poplavama. EU Program za oporavak od poplava je u značajnoj mjeri doprinio procesu oporavka u Šamcu i drago mi je vidjeti da su rezultati naše značajne finansijske pomoći vidljivi i konkretni. Međutim, ostaje da se uradi još mnogo posla, a mi ćemo nastaviti da pružamo podršku Šamcu i drugim sredinama u BiH koje su pogođene prošlogodišnjim poplavama. Podršku ćemo takođe nastaviti da pružamo i u budućnosti, kada Bosna i Hercegovina završi procedure u vezi s Okvirnim sporazumom. Kroz EU Program za oporavak od poplava u narednim mjesecima ćemo ostvariti još konkretnih rezultata koji će direktno uticati na poboljšanje života ljudi“, istakao je Jean-Eric Paquet.

Dom zdravlja Šamac, koji ima 17.700 registrovanih korisnika, pretrpjeo je ogromnu štetu u poplavama. Poplava je oštetila spoljašnjost i unutrašnjost zgrade i uništila laboratorije i opremu. Ukupna investicija EU Programa za oporavak od poplava za potrebe obnove Doma zdravlja iznosi 253.925 EUR (496,634 KM), a radovi uključuju ugradnju novog sistema grijanja, izgradnju nove kotlarnice, postavljanje novih podova, zamjenu stolarije, renoviranje zidova i fasada te rekonstrukciju vodovodnih i sanitarnih sistema.

„Zahvaljujući pomoći EU uspjeli smo da ponovo krenemo s pružanjem usluga svim našim korisnicima. Sredstva EU su iskorištena za obnovu dva objekta Doma zdravlja, što nam je direktno omogućilo da ponovo počnemo s pružanjem usluga našim građanima. Izgrađena je nova kotlarnica i ugrađen je novi sistem grijanja s naglaskom na energetsku efikasnost u svim našim prostorijama. Naši građani sada mogu da očekuju zdraviju budućnost s odgovarajućim zdravstvenim uslugama koje će se pružati u obnovljenom objektu Doma zdravlja“, rekao je Dragan Ilinčić, direktor Doma zdravlja Šamac.

O programu: EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija života u lokalnim zajednicama i omogući pružanje pomoći najugroženijim stanovnicima nakon majskih poplava iz 2014. godine. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih službi i infrastrukture, sanaciju stambenih objekata za najugroženije stanovništvo te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.52 miliona eura, od čega je 42.24 miliona osigurala Evropska unija. Ova pomoć finansirana je iz sredstava koje je Evropska unija obećala na donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu u julu 2014. godine. Program realizuju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) u saradnji s Fondom Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Za više informacija posjetite stranicu EU programa za oporavak od poplava i Facebook stranicu EU programa za oporavak od poplava

Galerija Dom zdravlja u Šamcu prije i poslije obnove dostupna ovdje: https://www.flickr.com/photos/127747187@N02/sets/72157652240011352/

Galerija Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” prije i poslije obnove dostupna ovdje: https://www.flickr.com/photos/127747187@N02/sets/72157652240011382/

Europa.ba